Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
13.56

Osveženo pred

1 dan, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pokojnina varčevanje Modra zavarovalnica

Torek, 14. 10. 2014, 13.56

1 dan, 7 ur

Ste pripravljeni na dolgi tek?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Varčevanje za pokojnino lahko primerjamo z udeležbo na maratonu. Na oboje se je treba dobro pripraviti in pri obeh je pomembna disciplina.

Štirideset let ali 42 kilometrov? Oba cilja se zdita oddaljena, vendar prav oba zahtevata majhne in premišljene korake, s katerimi bomo dosegli začrtano pot.

Veselje na cilju pa je odvisno predvsem od priprave: boljša bo pripravljenost, večje bo na koncu veselje.

V različnih medijih in številnih priročnikih lahko vsak dan preberemo različne teorije in prijeme, kako izpeljati najboljši trening za maraton, bolj malo pa nas seznanjajo s pripravo na obdobje po upokojitvi, ko se bodo naši prihodki občutno znižali, če sami ne bomo poskrbeli zase.

O pokojnini razmišljajte že danes O dodatni pokojnini je treba začeti razmišljati veliko prej kot deset let pred upokojitvijo. Če želite poskrbeti za brezskrbno in finančno varno starost, morate varčevati začeti takoj po končanem šolanju in po prvi zaposlitvi. Zavedati se je treba, da je varčevanje tek na dolge proge.

Tako kot so priprave za maraton dolgotrajne, tako moramo razumeti tudi priprave na upokojitev. Ne čakajte do zadnjega trenutka.

Bolj ko je oddaljena upokojitev, več lahko privarčujete Izračun je čisto preprost: prej boste začeli, več boste privarčevali. Pri vzajemnih pokojninskih skladih se uporablja obrestno obrestni izračun. Vsak mesec se tako, poleg vplačanih premij, obrestujejo tudi vsi v preteklosti ustvarjeni donosi. Če torej začnemo varčevati pri 25 letih in bomo do upokojitve pri 65 letih varčevali po 25 evrov mesečno, bomo s štiriodstotno letno donosnostjo privarčevali skoraj 30 tisoč evrov.

Če varčevanje odlašamo, bomo privarčevali bistveno manj: če boste začeli varčevati na primer 15 let pozneje, boste privarčevali kar 11 tisoč evrov manj – to pa je že vsota, ki vam lahko bistveno olajša vsakdan.

Preverite, pod kakšnimi pogoji varčujete

Varčevanje za dodatno pokojnino je zelo dolgoročno, zato vam svetujemo, da temeljito preverite pogoje pri različnih ponudnikih. Že majhna razlika v stroških lahko dolgoročno pomeni veliko razliko v privarčevanih sredstvih.

Zelo hitro pa lahko v nekaj klikih izračunate, kakšna bi bila lahko višina vaše dodatne pokojnine. Vnesite svoje podatke v kalkulator in se prepričajte, da si lahko z majhnimi mesečnimi odtegljaji omogočite bolj kakovostno tretje življenjsko obdobje.

Izberite Modro! Odločitev, komu boste zaupali svoje prihranke za dodatno pokojnino, je popolnoma vaša!

Ne spreglejte