Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
6. 2. 2014,
16.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kredit nepremičnine

Četrtek, 6. 2. 2014, 16.03

6 let, 6 mesecev

Stanovanjska posojila vse dražja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pregled ponudbe stanovanjskih posojil je pokazal, da so se pogoji bank poslabšali. Povprečni stroški posojila v znesku 80 tisoč evrov z odplačilno dobo 20 let so se tako podražili za 1.600 evrov.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so opravili pregled ponudbe stanovanjskih posojil, ki kaže da so se pogoji bank v primerjavi z lanskim aprilom poslabšali. Povprečna efektivna obrestna mera posojil se je povišala za dve desetinki odstotka, povprečni stroški posojila v znesku 80 tisoč evrov z odplačilno dobo 20 let pa so se tako podražili za 1.600 evrov.

Razlog za manj ugodno ponudbo na trgu ni le podražitev referenčne obrestne mere Euribor, ampak tudi zvišanje stroškov odobritve posojila pri številnih bankah.

Celotne rezultate in metodologijo primerjave ZPS si lahko ogledate v brezplačnem primerjalniku na spletni strani ZPS.

Privarčujete lahko do sedem tisoč evrov Kljub podražitvam pa med bankami še vedno obstajajo občutne razlike, opozarjajo na ZPS. Razlika v stroških med najbolj in najmanj ugodno banko pri posojilu, o katerem so pri ZPS poizvedovali, znaša dobrih sedem tisoč evrov. Trenutno najugodnejšo ponudbo za stanovanjska posojila s spremenljivo obrestno mero, ki ni vezana na nakup dodatnih storitev, so našli pri SKB banki, najslabšo pa pri NLB.

V tujini do posojila ceneje Po ugotovitvah ZPS posojila s fiksno obrestno mero, s katerimi se potrošniki lahko zavarujejo pred naraščanjem mesečnega obroka za posojilo, žal ostajajo občutno dražja od tistih s spremenljivo obrestno mero.

Čeprav višje fiksne obrestne mere odražajo pričakovanja, da bo Euribor v prihodnjih letih naraščal, je ponudba pri nas še vedno manj ugodna od držav članic EU, kjer banke potrošnikom pogosteje ponujajo varnejša posojila, menijo na ZPS. Še najugodnejše stanovanjsko posojilo s fiksno obrestno mero ponuja banka Unicredit, najmanj ugodno pa Banka Koper.

Najlažje do posojila zaposleni v javni upravi Na ZPS poudarjajo, da banke trenutno odobravajo posojila le relativno ozkemu krogu potrošnikov. Praviloma so to tisti s pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas v javni upravi in v podjetjih, ki niso v finančnih težavah. Preostali potrošniki bodo pri banki zaradi svoje "tveganosti" mogoče morali plačati več in ponuditi dodatna zavarovanja, ali pa bodo banke njihovo prošnjo zavrnile.

Posebej pogoste so zahteve za enega ali več posojilno sposobnih porokov ali pa za sklenitev dodatnih zavarovanj. "Če so stroški dodatnih zavarovanj previsoki, je z nakupom stanovanja mogoče bolje počakati na boljše čase," menijo na ZPS in dodajajo, da "banke od potrošnikov prav tako zahtevajo, da precejšen del za nakup nepremičnine potrebnega zneska najprej privarčujejo sami".

Ne spreglejte