SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španske regije znova na poti k prevelikim primanjkljajem

1

termometer

Španske regije bodo letos znova presegle zastavljeno ciljno vrednost proračunskega primanjkljaja, svari nedavno objavljena študija ustanove Fedea.

Če ne bodo spremenile načrtovanih proračunov, bodo letos ustvarile luknjo v vrednosti 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,7 odstotne točke nad zastavljeno zgornjo mejo.

Na poti k prekoračitvi omejitev so vse španske regije, razen treh Španska vlada je obljubila, da bo javnofinančni primanjkljaj z 8,5 odstotka BDP v letu 2011 letos znižala na 5,3 odstotka. Pri tem bi morale svoj del dodati tudi regije, ki so že lani precej presegle svoje omejitve. Iz luknje v vrednosti 2,94 odstotka BDP v lanskem letu bi morale letos priti na največ 1,5 odstotka BDP.

Študija je pokazala, da so na poti k prekoračitvi omejitev vse španske regije, razen treh: Madrid naj bi leto zaključil s primanjkljajem v višini 0,8 odstotka BDP, Rioja z enoodstotnim in Galicija z 1,1-odstotnim primanjkljajem.

Lahko se zgodi, da bo Španija potrebovala mednarodno pomoč Španski javnofinančni primanjkljaj je velik vir skrbi za območje z evrom. Če Španija ne uredi svojih javnih financ in si ne povrne zaupanja vlagateljev, obstaja nevarnost, da bo potrebovala mednarodno finančno pomoč.

Španska osrednja vlada je sicer sprejela vrsto bolečih varčevalnih ukrepov, s katerimi je celo izzvala masovne proteste. Regijam, ki med drugim same financirajo šolstvo in zdravstvo, pa je zagrozila z odvzemom finančne avtonomije, v kolikor ne bodo same poskrbele za svoje proračune.

V Fedei pravijo, da se je scenariju iz poročila mogoče izogniti z uvedbo določenih ukrepov in prilagoditev. "Vlada mora storiti vse, kar je v njeni moči, da regije disciplinira," pa ob tem še pozivajo strokovnjaki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin