Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
4.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Natisni članek

Ach Adria Mobil Sonja Gole Herman Rigelnik Protej Vera Mihatovič NPU

Torek, 4. 10. 2016, 4.22

6 let, 6 mesecev

Sonja Gole začenja nov napad na ACH in tabor Hermana Rigelnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Sonja Gole | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Sonja Gole, prva dama Adrie Mobil, začenja nov napad za obvladovanje lastništva ACH, enega največjih še živečih finančnih holdingov v državi. Potem ko ji spomladi skupaj s švedsko družbo Kabe, pomembnih poslovnim partnerjem Adrie Mobil, poskus prevzema nadzora nad ACH ni uspel, zdaj poskuša znova.

Tako je Sonja Gole pretekli teden skupaj s še 18 družbeniki Proteja, ki imajo v rokah okoli 40 odstotkov družbe, preostalim družbenikom poslala ponudbo za odkup njihovih deležev. A njen cilj ni stoodstotni delež, temveč priti do večinskega deleža in s tem zavladati skupini ACH.

Kaj je tarča prevzema

Prek Proteja so menedžerji ACH pred leti izvedli enega največjih menedžerskih prevzemov v državi in s tem postali lastniki holdinga, ki je imel oziroma ima v lasti naslednja podjetja:

Prva ponudba spodletela

To je že druga ponudba v manj kot pol leta. Kot smo razkrili na Siolu, so družbeniki Proteja letos spomladi prejeli ponudbo družbe Kabe, ki na švedskem, finskem in norveškem trgu prodaja prikolice, avtodome in mobilne hiše novomeške skupine.

Družba Kabe na švedskem, finskem in norveškem trgu prodaja prikolice, avtodome in mobilne hiše novomeške skupine. | Foto: Jure Gregorčič Družba Kabe na švedskem, finskem in norveškem trgu prodaja prikolice, avtodome in mobilne hiše novomeške skupine. Foto: Jure Gregorčič

Švedi so to naredili v navezi z lastniškim taborom Proteja pod vodstvom Goletove in takrat želeli priti do 25-odstotnega deleža. Glede na njihovo takratno ponudbo so Protej vrednotili na 55 milijonov evrov. Vendar je konec maja Kabe odstopil od namere za vstop v lastništvo.

Rigelnikov tabor se je obranil sovražnega prevzema

Tako imenovani ljubljanski tabor lastnikov Proteja na čelu z nekdanjim predsednikom uprave ACH Hermanom Rigelnikom se je namreč ubranil njim sovražnega prevzema.

Kot smo poročali, je odkupil deleže več pomembnih družbenikov Proteja, med drugim od nekdanje finančnice ACH Vere Mihatovič, nekdanjega direktorja Proteja Branka Šibakovskega (polovica njegovega deleža naj bi bila v lasti nekdanjega šefa Infonda Holdinga Matjaža Rutarja) in Aleša Škoberneta. Omenjeni trije so obvladovali blizu 20 odstotkov Proteja, tako da je ljubljanski tabor skupno lastništvo povečal na več kot 60 odstotkov.

Ljubljanski tabor lastnikov Proteja na čelu z nekdanjim predsednikom uprave ACH Hermanom Rigelnikom se je ubranil sovražnega prevzema. | Foto: STA , Ljubljanski tabor lastnikov Proteja na čelu z nekdanjim predsednikom uprave ACH Hermanom Rigelnikom se je ubranil sovražnega prevzema. Foto: STA ,

Operacijo so izvedli tako, da je 12 družbenikov Proteja, ki pripadajo ljubljanskega taboru, ustanovilo projektno podjetje KUCN. V njem imata največji delež Rigelnik in Janko Šemrov, nekdanji direktor AC Auto. Za odkup 20-odstotnega deleža so najeli 11,5-milijonsko posojilo, uradno pri avstrijskem odvetniku Gregorju Famiri, in kot zavarovanje posojila zastavili svoje deleže v Proteju.

Goletova več kot podvojila ponudbo 

Nova, izboljšana ponudba Goletove velja do jutri. Tokrat celotni Protej vrednoti na 129 milijonov evrov, kar pomeni, da je novomeški tabor več kot podvojil svojo ponudbo.

Opozoriti velja tudi, da je njegov glavni cilj pridobitev le večinskega deleža. Da bi dosegel ta cilj, mora odkupiti le 15-odstotni delež v Proteju. V tem primeru bi bil finančni zalogaj prevzema bistveno manjši. Za odkup vseh delnic ljubljanskega tabora bi moral zbrati skoraj 80 milijonov evrov, za 15 odstotkov pa bi plačal okoli 20 milijonov evrov.

Sonja Gole na vprašanja, povezana z zadnjo ponudbo, ne želi odgovarjati: "Strateških odločitev ne komentiramo." | Foto: STA , Sonja Gole na vprašanja, povezana z zadnjo ponudbo, ne želi odgovarjati: "Strateških odločitev ne komentiramo." Foto: STA ,

Kako bodo na ponudbo odgovorili družbeniki v ljubljanskem taboru, uradno ni znano. Neuradno pa je slišati, da Goletovi ne bodo dovolili, da bi zavladala Proteju.

Partnerji Adrie Mobil financirajo prevzem?

Od kod Goletovi denar za financiranje prevzema večinskega deleža v Proteju, uradno ni znano. Deleži novomeškega tabora namreč niso zastavljeni za posojila pri bankah ali drugih financerjih. Tudi Sonja Gole na vprašanja, povezana z zadnjo ponudbo, ne želi odgovarjati: "Strateških odločitev ne komentiramo."

Po neuradnih informacijah ji z denarnimi sredstvi tudi tokrat pomaga švedski Kabe, poleg njega pa še dve podjetji. Eno od njih naj bi bil Socanor, distributer Adrie Mobil v Franciji. Goletova naj bi si torej pomagala z denarjem poslovnih partnerjev na najpomembnejših izvoznih trgih Adrie Mobil.

Adria Mobil že pomagala Goletovi

Najmanj enkrat v preteklosti je Adria Mobil priskočila na pomoč Goletovi in ji pomagala pri uresničevanju njenih interesov. Tako je Goletova delež v Proteju, ki ga je odkupila od Rigelnika, leta 2012 prodala zamejski finančni skupini KB 1909, s katero posluje​ Adria Mobil. V istem času je Adria Mobil družbi KB 1909 posodila dobrih pet milijonov evrov.

Po neuradnih informacijah družba KB 1909 nima več dolgov do Adrie Mobil, saj naj bi ga februarja letos poplačala. Mesec dni pred tem je sicer Goletova od družbe KB 1909 delež v Proteju odkupila nazaj.

Tabor Goletove si želi Adrio Mobil …

Končni cilj tabora pod vodstvom Goletove je zavladati lastništvu Adrie Mobil, ki je najbolj dragoceno premoženje ACH. Samo v zadnjih desetih letih mu je prinesla za 115 milijonov evrov dividend. Dejstvo je, da ACH brez Adrie Mobil ne bi preživel posledic finančne krize oziroma ne bi zmogel redno odplačevati najetih bančnih posojil.

Spomnimo, da je več desetmilijonska posojila ACH, ki so jih državne banke prenesle na DUTB, konec marca lani odkupila ameriška Bank of America Merrill Lynch. Ta je z njihovo preprodajo v zgolj nekaj mesecih zaslužila vsaj 20 milijonov evrov. A so menedžerji ACH našli novega posojilodajalca. Pri avstrijski podružnici ruske VTB Bank so najeli 73-milijonsko dolgoročno posojilo in poplačali vse svoje dozdajšnje upnike.

… ACH jo prodaja

Načrte bi lahko Goletovi prekrižal ACH pod vodstvom Rasta Oderlapa. V vmesnem času je namreč začel prodajni postopek Adrie Mobil. Svetovalci pri prodaji jo po neuradnih informacijah vrednotijo na okoli 200 milijonov evrov. Čeprav naj bi Goletova zavračala razkritje določene poslovne dokumentacije in s tem zavirala postopek prodaje, naj bi v ACH nezavezujoče ponudbe prejeli na mizo že čez 14 dni.

Načrte bi lahko Goletovi prekrižal ACH pod vodstvom Rasta Oderlapa. V vmesnem času je namreč začel prodajni postopek Adrie Mobil. | Foto: Matej Leskovšek Načrte bi lahko Goletovi prekrižal ACH pod vodstvom Rasta Oderlapa. V vmesnem času je namreč začel prodajni postopek Adrie Mobil. Foto: Matej Leskovšek

Letos julija je v tričlanski nadzorni svet Adrie Mobil prišel tudi Oderlap, ki je v njem zamenjal nekdanjega direktorja Debitela Boruta Razdevška. Ali bo to vodilo do tega, da bo ACH oziroma nadzorniki Adrie Mobil zamenjal generalno direktorico Goletovo?

V Adrii Mobil naj bi grozili s stavko

Razlogov za zamenjavo naj bi bilo veliko, med drugim nezaupanje v transparentnost njenega vodenja družbe. Goletova je najmanj leto dni in pol osrednja oseba v kriminalistično-tožilski preiskavi sumov 21-milijonskega oškodovanja ACH pri prenosu Adrie Mobil z ACH na Protej. Na specializiranem državnem tožilstvu so nam pojasnili, da v letu dni po vloženi kazenski ovadbi "zaradi obsežnosti in kompleksnosti zadeve" še niso sprejeli odločitve.

Neuradno se v ACH zamenjave bojijo tudi zaradi domnevnih groženj iz vodstva Adrie Mobil, da bo prišlo do stavke zaposlenih in s tem motnje v proizvodnji, odpovedi naročil …

So se pa v ACH vendarle odločili izvesti posebno revizijo poslovanja Adrie Mobil, ki so jo zaupali revizijski družbi Deloitte.

Bo prodaja Grand Hotela Union Izralcem padla v vodo?

ACH že najmanj dve leti prodaja skupino Union hoteli, v kateri so Grand Hotel Union, Grand Hotel Union Executive, Hotel Lev in Central Hotel. Zanje se zanima izraelski Fattal Hotel Management, ki bo do konca meseca izvajal njihov skrbni pregled. Potem ko so javno objavili interes za nakup, se je vrednost delnice Union Hotelov na Ljubljanski borzi povečala za več kot polovico, in sicer iz 12 na prek 18 evrov. Nezavezujoča ponudba Izraelcev znaša 45 milijonov evrov, kar naj bi bilo bistveno premalo za ACH. Poleg tega prodajo ovira nerešeni dogovor s Kapitalsko družbo (Kad), ki se je leta 2001 s tako imenovanim delničarskem sporazumom dogovorila za varovalko ob morebitni prodaji pod zanjo ustrezno ceno. V tem trenutku naj bi Kad poleg kupnine za delnice iztržil še dodatnih šest milijonov evrov.

 

Ne spreglejte