Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 2. 2011,
9.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 2. 2011, 9.51

7 let, 2 meseca

Sodišče zavrnilo zahtevke nadzornika Teša glede seje o Rotnikov razrešitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Celjsko okrožno sodišče je zavrnilo zahtevke člana nadzornega sveta Teša Franca Rosca, ki je izpodbijal sklepe novembrske izredne seje nadzornega sveta.

Na tej seji so s funkcije direktorja Teša razrešili Uroša Rotnika. Po Roščevem mnenju je bila Rotnikova razrešitev nezakonita, od sodišča pa je pričakoval sodbo o ničnosti sklepov seje. Rosec se bi na sodbo pritožil Kot so pojasnili v podjetniškem sindikatu Termoelektrarne Šoštanj (Teš), so takšno odločitev sodišča na prvi stopnji pričakovali in dodali, da se bo Rosec na sodbo pritožil. Rosec je v nadzornem svetu Teša predstavnik delavcev. Rosec, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, je v tožbi, ki jo je na sodišče vložil januarja, navedel, da je bila novembrska izredna seja nadzornikov Teša sklicana zaradi preverbe sklepov ene izmed prejšnjih sej in formalne potrditve listin, ki omogočajo Tešu črpanje posojila Evropske investicijske banke (EIB) v višini 110 milijonov evrov.

Takratni predsednik nadzornega sveta Teša Djordje Žebeljan pa je nato spremenil dnevni red novembrske izredne seje, tako da so namesto potrditve listin za črpanje posojila EIB obravnaval odpoklic in imenovanje direktorja družbe. Nadzorni svet je tako odpoklical Rotnika in na njegovo mesto imenoval Simona Tota.

Rosec: Rotnikov odpoklic je bilo nezakonito dejanje Po Roščevi oceni novembrska izredna seja nadzornikov ni bila sklicana skladno s poslovnikom Teša, saj da je šlo za izredno sejo brez predhodne najave predmeta obravnavanja. Zato je bil po njegovem mnenju Rotnikov odpoklic nezakonito dejanje. Od sodišča je tako Rosec pričakoval, da sprejme sodbo o ničnosti oziroma razveljavi sklepe novembrske izredne seje nadzornega sveta.

Okrožno sodišče v Celju je sicer že novembra zavrglo Roščev predlog za zadržanje uveljavitve sklepa nadzornikov Teša o odpoklicu Rotnika z mesta direktorja družbe in imenovanju Tota na njegovo mesto. Sodišče je pritrdilo, da je bila seja nadzornega sveta Teša, na kateri so odločali o Rotnikovi razrešitvi, skladna z zakonom o gospodarskih družbah, aktom o ustanovitvi Teša in poslovnikom o delu nadzornega sveta Teša.

"Obračunavanje Tota s tistimi, ki mu niso naklonjeni" Kot so še povedali v sindikatu Teša, je direktor družbe Tot v četrtek na zagovor povabil nekdanjega vodjo projekta gradnje šestega bloka termoelektrarne Bojana Brešarja, ki se nahaja v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Po mnenju sindikata gre za "navadno obračunavanje Tota s tistimi, ki mu niso naklonjeni".

Ne spreglejte