Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 9. 2014,
15.15

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

T-2 stečaj

Torek, 16. 9. 2014, 15.15

7 let, 1 mesec

Sodišče uvedlo stečaj nad T-2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad družbo za ustvarjanje, razvoj in trženje elektronskih komunikacij in opreme T-2.

Za upravitelja je imenovalo Danico Čuk, upniki pa lahko prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice do 16. decembra. Okrožno sodišče v Ljubljani je narok za začetek stečajnega postopka T-2, ki so ga predlagale Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Hypo Alpe Adria Bank in Banka Celje, opravilo 10. septembra, takrat pa še ni sprejelo odločitve.

Zastopniki T-2 poudarili, da za stečaj družbe ni razlogov Zastopniki DUTB, ki je od NKBM in NLB prevzela za okoli 90 milijonov evrov terjatev do T-2 in v postopku poplačila terjatev nastopa kot delno ločitveni upnik, so na naroku poudarili, da bi stečaj družbe omogočil enakopravnejše poplačilo upnikov, zastopniki T-2 pa, da za stečaj družbe ni razlogov.

Storitve bodo še naprej zagotavljali nemoteno V družbi T-2 so v prvem odzivu na uvedbo stečaja za STA pojasnili, da bodo storitve še naprej zagotavljali nemoteno, tako da ni razlogov za morebitno zaskrbljenost naročnikov.

"T-2 bo kot telekomunikacijski operater še naprej nemoteno zagotavljal storitve svojim naročnikom. Sklep o stečaju družbe, ki ga je danes sprejelo Okrožno sodišče v Ljubljani, uporabnikom T-2 storitev ne bo prinesel nikakršnih sprememb in na nadaljnje zagotavljanje storitev nima vpliva," so zapisali v ločenem sporočilu.

Odločitev sodišča ocenili kot presenečenje Ob tem so odločitev sodišča ocenili kot presenečenje, saj da so med postopkom dokazali, da podjetje ni insolventno in izpolnjuje vse ukrepe, skladne z načrtom finančnega prestrukturiranja. Družbeniki T-2 se bodo zato zoper ta sklep sodišča pritožili, javnost pa bodo o vseh nadaljnjih postopkih ustrezno obveščali.

Prisilna poravnava T-2 je stekla januarja 2011, pravnomočna pa je postala februarja 2012, ko je višje sodišče zavrnilo pritožbo Telekoma Slovenije, ki je zahteval stečaj te konkurenčne mariborske družbe. Postopek prisilne poravnave je bil pravnomočno končan junija letos.

V drugem četrtletju letos ustvaril 14,3 milijona evrov čistih prihodkov T-2, ki je 11. maja letos obeležil 10. obletnico ustanovitve, je sicer v drugem četrtletju letos ustvaril 14,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 9,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo se je medtem povečal s 3,1 na 3,4 milijona evrov.

Število naročnikov se je na četrtletni ravni povečalo za slabih 4000 oziroma za 2,4 odstotka. Konec junija je imel T-2 tako več kot 172.000 naročnikov.

Največjo rast zabeležili med naročniki mobilnih storitev Največjo rast so zabeležili med naročniki mobilnih storitev, kjer se je število povečalo za 3,6 odstotka na 62.177. Povečalo se je tudi število uporabnikov optičnega omrežja, in sicer za 2,5 odstotka na 63.940, število uporabnikov VDSL-storitev pa za slab odstotek.

T-2 je po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve konec prvega četrtletja letos zasedal 18-odstoten delež na trgu širokopasovnega dostopa do interneta, pred njim je bil le Telekom Slovenije.

Pač pa je bil znotraj tega T-2 z 49,3-odstotnim deležem vodilni ponudnik optičnih priključkov oziroma optike do doma (FTTH) v Sloveniji, postopno vse bolj razširjene tehnologije za širokopasovni dostop do interneta.

Na trgu IP-televizije imel 33,6-odstoten delež Na trgu IP-televizije je T-2 imel 33,6-odstoten delež, pred njim je bil le Telekom Slovenije. Na trgu IP-telefonije pa je imel 17,4-odstoten delež, pred njim sta bila Telekom Slovenije in Telemach. Po številu aktivnih uporabnikov mobilne telefonije je bil z 2,5-odstotnim deležem na šestem mestu.

V polletju je družba za investicije namenila 5,4 milijona evrov, od tega največ oz. 3,8 milijona evrov za izgradnjo omrežja.

Junija letos prišlo do menjavo v vodstvu Družba je junija letos doživela menjavo v vodstvu - dotedanji predsednik poslovodstva Sašo Todorović je odstopil, nasledil ga je Vojko Šiler. Število zaposlenih se je v drugem četrtletju povečalo za sedem na 309.

T-2 se je sicer v preteklosti omenjal kot možna tarča za prevzem s strani drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, ki sodi pod okrilje avstrijske skupine Telekom Austria in bi s takšnim prevzemom pridobil obsežno fiksno infrastrukturo.

Če bi prišlo do uresničitve tega scenarija, bi to dodatno prispevalo k tektonskim premikom na slovenskem telekomunikacijskem trgu. V teku je namreč tudi postopek privatizacije največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije, pri katerem se za najverjetnejšega kupca omenja nemški telekom.

Ne spreglejte