Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
19.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Koper sojenje

Torek, 26. 6. 2018, 19.20

5 let, 9 mesecev

Sodišče odredilo obnovo postopka proti nekdanjemu veleposlaniku Rebercu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
reberc | Foto STA

Foto: STA

Koprsko delovno sodišče je konec prejšnjega tedna na predlog državnega odvetništva odredilo obnovo postopka proti nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku v Španiji Petru Rebercu, in sicer zaradi nasprotujočih si izvedenskih mnenj o razsodnosti toženega v spornem obdobju. Sklep so že vročili strankama, ni pa še pravnomočen.

Na sklep se lahko Reberc oziroma njegov odvetnik Tomaž Toldi pritoži. Pritožbeni rok se konec tedna še ni iztekel.

Državno odvetništvo je tožbo proti Rebercu vložilo že leta 2012 in zahtevalo plačilo škode, ki jo je s prekomernim in neupravičenim nakupovanjem povzročil od leta 2007 do 2010, ko je bil veleposlanik v Španiji. Tam je med drugim kupil 2800 kozarcev, 800 knjig, 35 macol, 37 klešč in več tisoč litrov plinskega olja.

Za Reberčeva dejanja kriva duševna bolezen

Koprsko delovno sodišče je lani spomladi tožbo države zavrnilo, saj je ugotovilo, da Reberc zaradi duševne bolezni ni bil sposoben razumeti pomena svojih dejanj in imeti svojega ravnanja v oblasti, zato ni bil odškodninsko odgovoren za povzročeno škodo. Državno odvetništvo se je na sodbo pritožilo, a je višje delovno in socialno sodišče pritožbo lanskega novembra zavrnilo in potrdilo odločitev sodišča prve stopnje. Višji sodniki so pri tem ocenili, da je odločitev sodišča povsem odvisna od mnenja sodnega izvedenca.

Na državnem odvetništvu pa so po zaključku odškodninskega spora iz medijev izvedeli, da so prej in tudi pozneje v kazenskih postopkih proti Rebercu sodniki prav tako pridobili izvedenska mnenja glede tega, ali je obtoženi razumel svoja ravnanja in jih imel v oblasti, pri čemer so ta mnenja tudi drugačna od tistega, ki ga je pridobilo koprsko delovno sodišče.

Zato je državno odvetništvo v že pravnomočno zaključenem postopku glede plačila odškodnine vložilo predlog za obnovo postopka kot izredno pravno sredstvo.

Višja državna odvetnica Mojca Ivančič Jelačin je predlog za obnovo postopka predstavila na obravnavi konec maja. Večji del kratke obravnave je bil zaradi podatkov o zdravstvenem stanju Petra Reberca sicer zaprt za javnost. Predlog za obnovo postopka so z državnega odvetništva na sodišče poslali, ko so lani novembra prejeli sodbo višjega delovnega in socialnega sodišča in je sodba koprskega delovnega sodišča postala pravnomočna.

Peter Reberc
Novice Sodišče: Peter Reberc ni odgovoren za neracionalne nakupe
Peter Reberc
Novice Obtožnica zoper nekdanjega veleposlanika Reberca zavržena
Ne spreglejte