Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
15.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zeleni gaj stanovanja

Četrtek, 28. 8. 2014, 15.15

7 let, 2 meseca

So stanovanja sklada na Brdu res poceni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stanovanjski sklad prodaja stanovanja na Brdu po ceni okoli dva tisoč evrov za kvadratni meter. Je to primerna cena? Bo vplivala na ljubljanski nepremičninski trg?

Stanovanjski sklad je začel prodajati stanovanja na Brdu v Ljubljani. V soseski Zeleni gaj bo skupaj na prodaj 185 stanovanj različnih velikosti, cene pa naj bi bile po zagotovilih sklada okoli dva tisoč evrov za kvadratni meter. Poglejmo na primeru. Enosobno stanovanje z neto stanovanjsko površino 38 kvadratnih metrov, z balkonom, shrambo in dvema parkirnima mestoma stane nekaj več kot 116 tisoč evrov. Dvosobno, z nekaj manj kot 50 kvadratnih metrov stanovanjske površine, s shrambo in dvema parkirnima mestoma pa nekaj manj kot 122 tisočakov. Je nakup stanovanj v tej soseski smiseln?

Vlado Petek iz Sveta nepremičnin pravi, da je to realna cena. "Ni niti poceni niti drago," pravi Petek, ki meni, da lahko sklad ta stanovanja sicer v relativno kratkem obdobju tudi proda. Na vprašanje, kaj meni o ceni za prej omenjeno enosobno stanovanje, pa Petek odgovarja: "Ni tako poceni, kot je videti na prvi pogled."

Novo ali rabljeno? Podobno meni tudi Alen Komić iz podjetja ABC nepremičnine, ki pravi, da se pri takšnih cenah poraja vprašanje, ali kupiti stanovanje vendarle bližje centru. "Številni se bodo vprašali, ali kupiti to stanovanje, kjer kvadratni meter neto stanovanjske površine bistveno presega dva tisočaka, ali poiskati ohranjeno rabljeno stanovanje, ki se ga dobi bistveno pod dvema tisočakoma. Ob tem velja poudariti, da pri tem objektu ne gre za kakšno nadstandardno novogradnjo, kot recimo nekaj zadnjih novogradenj v prestolnici."

Kako bo prodaja teh stanovanj vplivala na trg? Petek pravi, da je stanovanjski sklad ta stanovanja zgradil po nizki lastni ceni in "da bi lahko mogoče to pomenilo odraz neke nove cene novogradenj v prihodnosti". Komić na drugi strani pa meni, da vpliva na cene drugih novogradenj na dolgi rok ne bo oziroma bo zanemarljiv. "Bistvenega premika ne bo. Če pa bo, bo bolj kratkoročen vpliv."

Ne spreglejte