Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
8. 10. 2014,
13.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

borza

Sreda, 8. 10. 2014, 13.10

7 let, 2 meseca

So napovedi o novem sesutju delniških trgov realne?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Samo vprašanje časa je, kdaj bodo borzni tečaji zgrmeli za 50 odstotkov in več," svarijo nekateri svetovni finančni strokovnjaki. A slovenski analitik pomirja, da vzrokov za paniko ni.

"Ne bodimo presenečeni, če nas doleti novo sesutje borz," razlaga znani upravljavec hedge skladov Mark Spitznagel, ki je zaslovel po svoji milijardni stavi na znaten padec borznih tečajev v letu 2008. "Dejstvo je, da moramo biti na takšen scenarij pripravljeni," dodaja Spitznagel, ki ni edini, ki napoveduje črne borzne dneve.

"Smo v velikanskem balonu, ki lahko poči vsak dan," opozarja švicarski svetovalec in upravljavec sklada Marc Faber, ki krivdo za takšno stanje vali na politiko ameriškega predsednika Baracka Obame in politiko nizkih obrestnih mer ameriške centralne banke. Prav tako naj bi se po govoricah sodeč na opazen padec borznih tečajev pripravljal borzni guru Warren Buffet, piše ameriška spletna stran Moneynews.

Popravki navzdol bi dali borznim trgom nov zagon Vodilni analitik v podjetju Finančni trgi Luka Gubo zavrača bližnje velike premike na svetovnih borzah oziroma nastanek krize, ki bi povzročila 50-odstotne padce borznih tečajev. "Makroekonomsko okolje v ZDA, ki je glavni dejavnik za sesutje borz, ni problematično. ZDA nadaljujejo gospodarska rast, brezposelnost se vztrajno niža, zato nove krize v prihodnjem letu ni pričakovati. Absolutno pa je mogoče pričakovati znižanje cen ameriških delnic do 10 odstotkov, potencialno tudi za 20 odstotkov, a dvomim, da nas čaka novo sesutje ameriške borze, kot smo ga videli leta 2008," pojasni Gubo. Dodaja še, da bi bil po hitri rasti 20-odstotni padec za nov zagon borznih trgov celo koristen.

Veliko bolj je po njegovem mnenju verjeten nastanek nove krize v Evropi. "Makroekonomsko stanje EU je bistveno slabše kot v ZDA, kjer so deflacijski pritiski še vedno močni. Evropska centralna banka se sicer na vse moči trudi spodbujati gospodarstvo stare celine, a ji nikakor ne uspeva. Glavni vzrok je zategovanje pasu velikih evropskih držav, predvsem Nemčije, posledično pa na trgu ni novega denarja in trud ECB je tako zaman," razloži Gubo.

Zaostrovanje sankcij proti Rusiji bi dodatno znižalo tečaje Večji padci so v prihodnosti verjetnejši na volatilni frankfurtski borzi, ki lahko že v primeru nemškega padca BDP brez težav izgubi 30 odstotkov. Problematična je tudi ruska borza. Delniški indeks RTS je samo v zadnjem mesecu izgubil 12 odstotkov svoje vrednosti, glavno tveganje pa pomenijo ukrajinska kriza in julija letos uvedene sankcije EU proti Rusiji.

"Sankcije EU se lahko v prihodnosti zaostrijo do te mere, da ruska podjetja ne bodo smela več izvažati v EU. Ta bojazen se trenutno odraža v padanju delnic na moskovski borzi. Na drugi strani pa lahko v nasprotnem primeru pričakujemo močan odboj vrednosti ruskih delnic, ki lahko v mesecu dni poskočijo tudi do 20 odstotkov," je optimističen Gubo.

Gubo populistične napovedi nekaterih tujih strokovnjakov ocenjuje z vidika prodajanja svojih storitev. "Njihov interes je, da se čim pogosteje pojavljajo v medijih in z bizarnimi izjavami naivnim vlagateljem prodajajo svoje storitve," je kritičen analitik s portala finančnitrgi.com.

Ne spreglejte