SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So evropske banke pred zlomom?

0

termometer

Deutsche Bank
Foto: Reuters

Evropske banke so v primerjavi z ameriškimi bankami manj donosne. Poleg tega imajo banke na stari celini še vedno velik delež slabih posojil. Je lahko to pogubno za evropsko gospodarstvo?

12 največjih evropskih bank dosega donos 0,16 evra na 91 evrov (sto ameriških dolarjev) svojih sredstev, šest največjih ameriških bank pa 0,84 evra na 91 evrov sredstev, piše spletna stran Bloomberg Business.

Slaba kapitalska ustreznost in slaba posojila

Evropske banke se v primerjavi z ameriškimi slabše odrežejo tudi glede kapitalske ustreznosti. Pri evropskih bankah količnik kapitalske ustreznosti v povprečju predstavlja le 4,5 odstotka celotnih sredstev, pri ameriških pa 6,6 odstotka.

V evropskem bančnem sistemu je še vedno velik delež slabih posojil. Po oceni Mednarodnega denarnega sklada imajo evropske banke v svojih bilancah skoraj bilijon evrov slabih posojil. Pri italijanskih bankah slaba posojila predstavljajo kar 20 odstotkov vseh njihovih posojil. To pomeni, da italijanske banke sploh ne prinašajo donosa.

Izgube v ZDA in recesija v Evropi

Evropski posojilodajalci (med drugim banke) so v zlomu ameriškega hipotekarnega trga leta 2007 izgubili več kot 500 milijard evrov. Poleg tega sta evropske finančne institucije prizadela tudi padec porabe posameznikov in podjetij ter gospodarska recesija v številnih evropskih državah.

Trije evropski bančni orjaki, švicarski Credit Suisse, nemški Deutsche Bank in škotski Royal Bank of Scotland, so imeli lani milijardne izgube. Deutsche Bank je z le 3,5-odstotnim količnikom kapitalske ustreznosti celo na repu evropske lestvice. Samo do danes je letos vrednost njenih delnic padla za 22 odstotkov.

ECB škodi donosnosti bankam

Tudi ukrepi Evropske centralne banke (ECB), ki z nizko obrestno mero skuša zagnati gospodarstvo in povečati inflacijo, nižajo donosnost evropskih bank.

Težava evropskega gospodarstva je tudi, da so na stari celini glavni vir financiranja podjetij bančna posojila, medtem ko se ameriška podjetja financirajo tudi z izdajanjem delnic in obveznic. 

Evropske banke so tako zaradi velikega deleža slabih posojil in kapitalske podhranjenosti slabo pripravljene na leto 2016, svari Bloomberg Business.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin