Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 12. 2011,
14.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 14.03

6 let, 6 mesecev

Slovo še od zadnjega vlaka med Slovenijo in Italijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Z nastopom novega voznega reda evropskih železnic v nedeljo, 11. decembra, bo prenehal voziti še zadnji vlak, ki je potnikom omogočal neposredno tirno povezavo med Slovenijo in Italijo.

Grožnje italijanskih železnic, ki že več let krčijo mednarodne vlakovne povezave s sosednimi državami, so se vendarle uresničile: Slovenija in Italija ostajata še brez zadnje neposredne povezave. To je bil EuroNight vlak Venezia Express, ki je z vagoni madžarskih železnic povezoval Budimpešto, Zagreb, Ljubljano in Benetke.

V smeri proti Italiji je v Slovenijo vstopil na mejnem prehodu Dobova, od koder je odpeljal ob 0.40, iz Ljubljane ob 2.28, prihod v Benetke je imel ob 7.16, v obratni smeri pa je po odhodu iz Benetk ob 21.20 v Slovenijo vstopil pri Sežani, od koder je ob 0.05 odpeljal proti Ljubljani, Dobovi, Zagrebu in Budimpešti.

To je bila tudi edina nočna notranja povezava

Ukinitev tega vlaka pa bo imela tudi druge neželene posledice. Slovenija tako z ukinitvijo tega nočnega vlaka ostaja brez ene od dveh neposrednih povezav z Madžarsko, kajti Ljubljano in Budimpešto bo poslej povezoval le dnevni vlak Citadella prek Hodoša. Prav tako izgineva edina nočna domača železniška povezava med Sežano, Postojno, Ljubljano, Zidanim Mostom in Dobovo.

Nadomestne možnosti (le za silo)

Slovenske železnice potnikom za Italijo svetujejo povezave prek Beljaka, ki pa so velikokrat povezane z daljšim čakanjem med prestopanjem v Beljaku. To bo pa do junija naslednjega leta še oteženo, ker bodo zaradi prenove mostu čez Dravo v Beljaku vsi vlaki v Slovenijo in iz nje ob uveljavitvi novega voznega reda vozili po pomožni poti - nekateri bodo v Beljaku ustavili samo na zahodnem kolodvoru, nekateri pa se bodo Beljaku povsem izognili.

Poleg tega so italijanske železnice že pred časom krepko razredčile dnevne železniške povezave med Italijo in Avstrijo prek Trbiža, zato povezavo med Celovcem, Beljakom, Vidmom in Benetkami vzdržuje avtobus avstrijskih železnic, na katerem je obvezna predhodna rezervacija sedežev.

Kot drugo možnost Slovenske železnice svetujejo povezavo prek Kopra ali Sežane, od koder so na voljo lokalne avtobusne povezave s Trstom. Žal avtobusi med Koprom in Trstom ob nedeljah ne vozijo, med Sežano in Trstom pa niti ob sobotah.

Tudi prek Šentilja manj povezav

Bistveno manj bo tudi neposrednih povezav Maribora z Gradcem in Dunajem. Avstrijske železnice so pred leti v dnevnem času uvedle dvourni takt med Mariborom in Dunajem, kar so lani skrčili na šest povezav v vsako smer.

Zdaj pa avstrijske vlake med Dunajem in Mariborom ukinjajo (vozili bodo le do Gradca in iz njega) in tako ostajata le še dve neposredni povezavi: dopoldanska, ki je v bistvu EuroCity vlak Croatia iz Zagreba (popoldne gre v obratno smer) in popoldanska, ki je EuroCity vlak Emona iz Ljubljane (dopoldne pa z Dunaja v Ljubljano).

Slovenske železnice bodo to vrzel sicer delno zapolnile s tem, da bodo en vlak ICS iz Ljubljane podaljšali do Špilj (in obratno), kjer bo zagotovljen prestop na avstrijske vlake.

V notranjem prometu ni večjih sprememb

Potniki v notranjem prometu lahko nov vozni red vlakov, ki bo veljal od 11. decembra letos do 10. decembra 2012, že preverijo na spletnih straneh Slovenskih železnic, kjer je na voljo tudi po posameznih relacijah.

Slovenske železnice poudarjajo, da število vlakov v notranjem prometu (ne pa tudi števila vlakovnih kilometrov) ohranjajo kljub nadaljnjem krčenju proračunskih sredstev za sofinanciranje obvezne gospodarske javne službe, ki že letos niso zadoščala za izvajanje železniškega potniškega prometa v skladu s ponudbo Slovenskih železnic za veljavni vozni red. Izračunalai so, da bi letos država kot naročnik morala nadomestiti še 6,4 milijona evrov z DDV.

Ne spreglejte