Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
14.22

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nočitev dopust

Četrtek, 28. 8. 2014, 14.22

4 leta, 3 mesece

Slovenski turisti v tujini pustimo pol milijarde evrov letno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Slovenski turist v tujini v povprečju samo za prenočevanje pusti dobrih 500 evrov, vsi skupaj pa smo lani in predlani v povprečju potrošili dobre pol milijarde evrov letno. Največ na Hrvaškem.

Bilo je bolj kislo, a vseeno se poletje in čas daljših oddihov počasi izteka. Nekaj ljudi si bo sicer poletni premor privoščilo še v septembru, a večina je dopustovanje že končala.

Slovenci najraje dopustujejo v Mediteranu Natančnih podatkov, koliko Slovencev je dopustovalo to poletje, koliko zasebnih potovanj so skupaj opravili in koliko so zapravili, statistični urad še ni izmeril. Podatki iz preteklih let kažejo, da v tujini dopustuje dobra polovica Slovencev, večji del najraje na Hrvaškem.

Slovenski turist si v tujini privošči od pet do šest nočitev, za eno nočitev pa v povprečju odšteje nekje okoli 48 evrov. Samo za nočitve smo Slovenci lani v tujini pustili 595,6 milijona evrov, predlani pa 591 milijonov. Posamezni turist torej nekje okoli 550 evrov.

Potovalne navade potnikov se po navedbah turističnih delavcev iz leta v leto bistveno ne spreminjajo, zato lahko sklepamo, da smo tudi letos v tujino odnesli dobre pol milijarde evrov in prav tako tudi letos največ k južnim sosedom.

Hrvaška obala zaradi geografske bližine in ker nam je dobro poznana, namreč ostaja ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij, navaja Lucija Erjavec iz turistične agencije Kompas. Zaradi bolj stabilnega vremena sta precej priljubljeni še Grčija in Turčija, ki sta zaradi letošnjega muhastega vremena na Jadranu precej pridobili, pa je pojasnila Nataša Jeza Kotnik iz potovalnega centra Sonček.

Poleg Hrvaške, grških otokov in Turčije je med Slovenci kljub nevarnim razmeram v državi še vedno priljubljen Egipt, ki je sicer aktualen čez vse leto, navajajo v turističnih agencijah Relax in Palma.

Morju se težko odrečemo "Večinoma se Slovenci ne odrečemo poletnemu dopustu ob morju," navaja Jeza Kotnik, zato je tudi največ zanimanja za omenjene lokacije letovanj. Vseeno so v agenciji zadovoljni tudi z zasedenostjo potovanj, zanimanje za to pa kljub nasprotnim pričakovanjem raste, še dodaja.

V Palmi medtem opažajo vedno več zanimanja za križarjenja, pravi Nika Vrhovnik, ki sicer poudarja, da je vrsta dopustovanja odvisna od letnega časa. Zato poleti prevladujejo počitnice na Mediteranu in Jadranu, medtem ko so potovanja v arabske dežele in daljša potovanja v priljubljene svetovne lokacije bolj aktualna jeseni, vse leto pa so zanimanja za krajše pobege v evropske prestolnice.

Za tedenske počitnice tudi več tisoč evrov Večina Slovencev si poleti privošči sedemdnevne počitnice, redkeje za dva tedna, mnogi pa poleg tega tudi kakšen krajši skok na hrvaško obalo, česar pa je bilo letos zaradi dežja in nižjih temperatur nekoliko manj.

Natančnih podatkov, koliko povprečni Slovenec zapravi za poletni aranžma, nam niso posredovali, saj je to zelo odvisno od destinacije in kategorije nastanitve. "Tako ni nič čudnega, če gostje, ki se odpravijo na grški otok Mikonos, plačajo za dopust nekaj tisoč evrov na osebo, na drugi strani pa imamo goste, ki gredo že za 199 evrov na Krf," poudarja Matej Vučko iz turistične agencije Intelekta.

Iz Palme so medtem sporočili, da se cena dopustovanja giblje med 300 in tisoč evri za tedenske počitnice po osebi, pri Relaxu pa od 600 do 2000 evrov za tedenske družinske počitnice.

Ne spreglejte