Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
23. 10. 2013,
17.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 10. 2013, 17.46

7 let, 2 meseca

Slovenski potrošnik vse bolj v ospredje postavlja nizko ceno

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nakupne navade slovenskih potrošnikov so se v obdobju krize močno spremenile. Kupujemo bolj racionalno, cenejše in manj kakovostne izdelke. Potrošnik je tudi vedno bolj izobražen.

Kot je na Strateški konferenci o trgovini, ki jo je Trgovinska zbornica Slovenije pripravila na Brdu pri Kranju, dejala njena predsednica Mariča Lah, slovenski potrošnik v zadnjih treh letih v ospredje postavlja ceno in racionalnost nakupa. "Potrošniki tehtajo med dodano vrednostjo proizvoda in ceno proizvoda. Ne kupujejo več na zalogo, ampak nakupujejo predvsem ciljno v manjšem obsegu, a pogosteje."

Zanimivo je tudi opažanje, da se potrošniki iz velikih nakupovalnih središč počasi vračajo v manjše trgovine. Sodobni potrošnik je po mnenju udeležencev konference vedno bolj izobražen, tako po ceni kot tudi po kakovosti.

"Na spremenjene navade slovenskih potrošnikov najbolj vpliva makroekonomska kriza. Ne samo manjši realni dohodki, temveč tudi psihologija okoli tega," pa je prepričan predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič. Slovenski potrošnik postaja bolj preračunljiv, kupuje več cenejših izdelkov, dražje nadomešča s cenejšimi, išče najboljše cene pri vseh prisotnih trgovcih in opravi več kratkoročnih nakupov za manj denarja.

V spletni trgovini Mimovrste ugotavljajo, da se slovenski potrošnik v zadnjem času vse bolj seli na splet. Število spletnih nakupov, predvsem bolj impulzivnih, raste. Tisti trgovci, ki ponujajo predvsem tehnično blago in niso podvrženi impulzivnim nakupom, se morajo z dodatnimi koraki še bolj potruditi, da pridobijo stranke. "Stranke so v teh težkih ekonomskih časih veliko bolj premišljene, bolj razmišljajo o nakupu. Zato pri izdelkih višjih cenovnih kategorij uporabljamo novejše pristope, ugodnosti, bonuse, VIP-klube," je povedal Tilen Kosmač.

Kako tehnologija spreminja kupca? Ali lahko nove tehnologije pripomorejo k spremenjenim navadam potrošnikov? Lahova meni, da so razmere v družinskih proračunih tako slabe, da nove tehnologije za zdaj še ne spodbujajo večje potrošnje. "Na potezi je država, ki bi s primernimi ukrepi lahko spodbudila potrošnjo, šele nato bodo nove napredne prodajne poti kot pomembno orodje dodala svoje," je dodala. Da kupna moč potrošnikov pada, pritrjujejo tudi Jože Mermal iz največjega ljubljanskega nakupovalnega središča.

Pri najboljšem sosedu se zavedajo, da nove tehnološke rešitve vplivajo tudi na trgovino z izdelki za vsakdanjo potrošnjo. Po njihovih predvidevanjih se bo delež spletne prodaje v naslednjih petih letih podvojil. "Informatizacija nakupovanja omogoča, da kupca, njegove navade in želje poznamo bolje kot kdajkoli prej in ponudbo lahko prilagajamo posameznim kupcem," je dejal Balažič. Novim tehnologijam se prilagajajo, ni pa to vzvod, ki bi pomembno spremenil njihovo dejavnost.

In kot je za konec hudomušno pripomnil prvi mož Mercatorja, "bomo čez deset let živeli lepše, kupovali bomo več, za nakupe bomo porabili manj časa, nekaterih trgovcev ne bo več, nastali bodo novi in upam, da bomo postali normalna družba".

Ne spreglejte