Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
2. 12. 2014,
16.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

plače

Torek, 2. 12. 2014, 16.23

7 let, 2 meseca

Slovenski menedžerji so plačani toliko kot španski

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Povprečni slovenski menedžer je lani zaslužil 160 tisoč evrov bruto. To je več, kot je dobil njegov hrvaški kolega, enako, kot je pospravil v žep španski menedžer, ter manj kot severno od Karavank.

Povprečni lanski zaslužek vodilnih menedžerjev v velikih, globalnih korporacijah je znašal 1,4 milijona evrov, kar je 3,5 odstotka več kot leto prej, ugotavlja raziskava kadrovske agencije Pedersen & Partners. Odločilna je velikost podjetja Najpomembnejši dejavnik glede višine zaslužka je velikost podjetja. Na vsakih 50 tisoč zaposlenih so namreč zaslužki višji za 600 tisoč evrov bruto.

V povprečju menedžer podjetja, ki ima 50 tisoč do 100 tisoč zaposlenih, zasluži 811 tisoč evrov na leto. Če je menedžer na čelu podjetja, ki ima od 100 tisoč do 150 tisoč zaposlenih, je lani v povprečju pospravil v žep 1,4 milijona evrov. Slovenska podjetja so precej manjša od največjih svetovnih podjetij Za dobra dva milijona evrov pa je bil povprečno bogatejši menedžer, ki vodi podjetje, ki ima več kot 150 tisoč zaposlenih.

Slovenski menedžerji seveda ne spadajo v te tri skupine, saj v Sloveniji nimamo podjetja, ki bi imelo 50 tisoč zaposlenih, kaj šele večjih.

Slovenija in Španija sta si blizu Po podatkih raziskave je povprečni slovenski menedžer lani zaslužil 160 tisoč evrov. To je skoraj enako, kot je lani v 40-milijonski Španiji zaslužil povprečni menedžer – 160.700 evrov. To je le 0,44 odstotka več kot njegov slovenski kolega.

Slovenski menedžer je v povprečju zaslužil dobro tretjino oziroma 34 odstotkov več kot menedžer na desni strani Kolpe in Sotle. Povprečni hrvaški menedžer je bil namreč lani bogatejši za 119.100 evrov bruto. Povprečni avstrijski in danski menedžer Če primerjamo Slovenijo in Avstrijo, je povprečni menedžer na senčni strani Alp lani zaslužil le okoli 15 odstotkov več kot njegov kolega na sončni strani Alp, in sicer 183.700 evrov bruto.

Še manjša je bruto razlika med povprečnim slovenskim in povprečnim danskim menedžerjem – le 13,4 odstotka. Menedžer v deželi Hamleta je namreč lani v povprečju zaslužil 181.400 evrov bruto.

Povprečna menedžerska plača v Sloveniji devetkrat višja od povprečne plače Če primerjamo njegovo plačo s slovensko povprečno letno bruto plačo, ugotovimo, da je lani povprečni slovenski menedžer iz omenjene raziskave v žep pospravil skoraj devetkrat več kot povprečni Slovenec. Po podatkih Sursa je bila lani povprečna letna plača 18.278 evrov bruto.

Ne spreglejte