Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
16.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lufthansa Adria Airways letališče stavka

Torek, 1. 4. 2014, 16.50

7 let, 2 meseca

Slovenski letalski prevoznik pripravljen na stavko Lufthanse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški letalski prevoznik Lufthansa se pospešeno pripravlja na tridnevno stavko pilotov, nanjo se pripravljajo tudi na večjih nemških letališčih, pa tudi pri slovenski letalski družbi Adria Airways.

Zaradi stavke okoli 5400 pilotov je največja nemška letalska družba odpovedala 3800 poletov, v teh dneh pa se ukvarjajo predvsem s spremembami rezervacij. Potniki, ki so nameravali v prihodnjih dneh potovati z Lufthanso, mrzlično iščejo druge možnosti. "Delamo s polno paro," so pojasnili v družbi.

Lufthansa potnikom ponuja spremembo rezervacije na druge termine, potovanje z vlakom ali z drugo letalsko družbo. Nekaj pomoči so dobili tudi iz hčerinskih letalskih družb Swiss, Brussels in Austrian, ki jih stavka ne bo prizadela. Te bodo na prizadetih linijah letele z večjimi letali. Nekaj potnikov so preusmerili tudi k svojim družbam Eurowings, Lufthansa CityLine in Air Dolomiti.

Zaradi odpovedi letov bo po oceni Lufthanse prizadetih okoli 425 tisoč potnikov. Izgubo v finančnem smislu pa naj bi merili v dvomestnih milijonskih številkah.

Urnik letenja prilagodili tudi pri Adrii Airways Na stavko opozarjajo tudi v slovenskem nacionalnem prevozniku Adria Airways, kjer bodo svoj urnik letenja v in iz Nemčije prilagodili "stanju potnikov, ki se bodo odločili, da v tem času potujejo". Vse potnike, ki ne zaključijo oziroma začnejo potovanja v Frankfurtu ali Münchnu in imajo vozovnico Adrie Airways, pozivajo, naj pokličejo v klicni center Adrie Airways. Tam bodo dobili vse potrebne informacije o svojem potovanju do končne destinacije.

Adria Airways bo potnikom ponudila prevoz preko drugih letališč. Tistim, ki bodo od potovanja odstopili, pa bodo omogočili, da brezplačno spremenijo datum svojega potovanja. Najkasnejši datum za nadomestno potovanje bo sicer 30. april.

"Adria Airways bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo potnike pripeljala do cilja potovanja," navajajo ob tem. Stavka pilotov pa je okoliščina, ki velja za izredne razmere, na katere prevoznik nima vpliva, zato Adria potnikom zaradi odpovedi ni dolžna potnikom izplačati odškodnin, navajajo.

Na nemških letališčih veliko dela Na stavko pa se pripravljajo tudi na večjih nemških letališčih, predvsem v Frankfurtu, ki ga Lufthansa uporablja kot svojo domačo bazo, in Münchnu. Pripravljajo se predvsem na potnike, ki bi lahko dalj časa ostali ujeti na letališču zaradi odpovedi povezovalnih letov. Zanje v Frankfurtu pripravljajo zmogljivosti za nočitve in umivanje, pa tudi hrano in napitke.

Pretiranih ozkih grl sicer ne pričakujejo, saj so v Lufthansi precej potnikov preusmerili ali pa so odpovedali že njihove današnje lete.

Ne spreglejte