Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
14.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Natisni članek

industrijska proizvodnja Evropska unija rast izvoza Slovenija Ivo Boscarol

Petek, 8. 7. 2016, 14.50

6 let, 6 mesecev

Slovenski izvoz se še naprej krepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Izvoz se je maja na letni ravni povečal za 7,1 odstotka na 2,1 milijarde evrov, uvoz pa je bil pri dobrih dveh milijardah evrov za 7,3 odstotka večji, so danes sporočili iz statističnega urada.

Izvoz se je maja na letni ravni povečal za 7,1 odstotka na 2,1 milijarde evrov, prav tako je bil 7,3 odstotka večji uvoz, znašal je dobri dve milijardi evrov, so sporočili iz statističnega urada (SURS).

V prvih petih mesecih je izvoz skupaj nanesel 10,3 milijarde evrov oz. 4,9 odstotka več kot leto prej, uvoz pa 9,8 milijarde evrov oz. 1,5 odstotka več.

Izvoz se krepi na račun EU

Slovenija je maja v države EU izvozila 77,6 odstotka celotnega izvoza. Skupaj je izvoz znašal 1,6 milijarde evrov, kar je 8,3 odstotka več kot leto prej. Uvoz iz teh držav predstavlja 83 odstotkov vrednosti celotnega slovenskega uvoza in je maja znašal 1,7 milijarde evrov oz. 9,6 odstotka več.

Boscarol: Trg EU je naš notranji trg

Družba Pipistrel, ki jo vodi Ivo Boscarol, večino letal izvozi na trge zunaj EU.  | Foto: Ana Kovač Družba Pipistrel, ki jo vodi Ivo Boscarol, večino letal izvozi na trge zunaj EU. Foto: Ana Kovač "Mi izvažamo skoraj izključno na trge zunaj EU, izvoza v države EU ne razumemo kot izvoz, saj je EU naš domači trg, in upam, da bodo uradniki na statističnem uradu to kmalu tudi spoznali," pravi direktor Pipistrela Ivo Boscarol, ki smo ga ujeli med poslovno potjo v Iran.

Izvoz v nečlanice EU se je v primerjavi z majem lani povečal za dobre tri odstotne točke in je znašal 471 milijonov izdelkov. Kot poudarja Boscarol, je treba nove trge nenehno iskati, saj "če hočete uloviti zajca, morate teči za njim in ne čakati, da pride k vam in se vam pusti uloviti".

Med državami EU sta naši najpomembnejši trgovinski partnerici tako pri izvozu kot uvozu Nemčija in Italija, pri blagovni menjavi z nečlanicami EU je bila pri uvozu najpomembnejša Kitajska, največ pa smo izvozili v Srbijo.

Večja tudi industrijska proizvodnja

Vrednost industrijske proizvodnje je bila maja za 0,6 odstotka višja kot aprila in za 4,9 odstotka višja kot maja lani. V prvih petih mesecih je bila rast proizvodnje v primerjavi z enakim obdobjem lani 5,5-odstotna, je danes sporočil statistični urad. Glede na povprečje 2010 je bila majska proizvodnja večja za 11,9 odstotka.

Ne spreglejte