Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
14. 11. 2013,
15.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krka Mercator poslovni rezultati dobiček

Četrtek, 14. 11. 2013, 15.02

7 let, 2 meseca

Slovenske zvezde: Krka žari, Mercator drsi

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ta teden največja slovenska podjetja objavljajo podatke, koliko prihodkov so ustvarila v devetih mesecih. Medtem ko Krka predvsem na račun tujih trgov blesti, se Mercator utaplja v dolgovih.

Novomeška farmacevtska skupina Krka je v prvih devetih mesecih s prodajo ustvarila pet odstotkov več prihodkov kot v enakem obdobju lani. Povečanje prodaje gre predvsem na račun rasti prodaje na trgih nekdanje Sovjetske zveze, domači prihodki so šest odstotkov manjši. Po besedah finančne analitičarke Alte Tine Orzan, so prihodki 857,8 milijona evrov malenkost pod njihovimi pričakovanji. Je pa Krka upravičila pričakovanja Alte glede rasti dobička iz poslovanja, kjer so s 124,9 milijona evrov dosegli 12 odstotkov večji čisti dobiček.

Krka bo za dividende namenila več "Za vlagatelje je pomembno dejstvo, da je Krka sprejela strategijo razvoja skupine za obdobje 2014–2018. Med ključnimi sprejetimi cilji so: - skupina bo 95 odstotkov prihodkov od prodaje ustvarila zunaj Slovenije, - formirali bodo novo prodajno regijo Čezmorska tržišča, - višina sredstev za investicije bo nespremenjena, – za dividende bo Krka namenila do 50 odstotkov konsolidiranega dobička, ustvarjenega v prihodnjem letu," pa odlično poslovanje slovenskega farmacevta komentira Marko Pavlović iz borznoposredniške hiše GBD.

Mercator lahko reši le radikalna sprememba Skupina Mercator, ki je rezultate objavila že včeraj, je zabeležila 3,6-odstotni upad prihodkov od prodaje glede na enako obdobje lani. Prihodki dobrih dveh milijard evrov so upravičili pričakovanje analitikov Alte, je pa podjetje zmanjšalo izgubo iz poslovanja. Ta je s 17,6 milijona evrov še vedno višja od pesimističnih pričakovanj.

Rezultati poslovanja so po besedah Pavlovića pričakovano slabi. Največjega slovenskega trgovca, ki mu srednjeročno tržni delež pada, "tepe" visoka zadolženost, s tem pa tudi povezani visoki stroški obresti za posojila. Najboljši sosed ima namreč slabo milijardo evrov posojil. "Mercator brez srednje- in dolgoročne strategije – neupoštevajoč morebitno povezavo z Agrokorjem – nima prihodnosti, da ohrani trenutni tržni delež," meni Pavlović. Obvladovanje stroškov je najtežje v tako velikem poslovnem sistemu. Vso to financiranje Mercatorja je potrošnikom zapakirano v višje cene izdelkov, kar pa diskontnim trgovcem daje prednost pri konkurenčnejših cenah. Slovenski potrošnik se iz dneva v dan obnaša bolj racionalno. "Zgrešena ideja nacionalnega interesa je pri Mercatorju zapakirana v višje cene izdelkov in posredno odtekanje marž v banke. Mercator lahko iz spirale reši le radikalna sprememba načina delovanja in prisotnosti na trgu," je prepričan Pavlović.

Konkurenca povečala prihodke od prodaje "Če bo treba, bomo še rezali stroške, skoraj pri vsaki postavki imamo v primerjavi s tekmeci rezerve. Drugega v takem okolju ne moremo," je po objavi devetmesečnih rezultatov dejal predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič. Stroške so sicer v prvih devet mesecih znižali za 27 milijonov evrov.

Za razliko od Mercatorja so njegovi konkurenti kljub še vedno zahtevnemu okolju po večini dosegli zastavljene cilje in uspeli povečati prihodke od prodaje. Uspelo jim je tudi povečati dobiček iz poslovanja in posledično čisti dobiček, je še poudarila Orzanova.

Jutri bo poslovne rezultate objavilo še Gorenje.

Ne spreglejte