Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
15.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boštjan Jazbec Banka Slovenije Alenka Bratušek

Sreda, 17. 7. 2013, 15.22

7 let, 2 meseca

Slovenska "trojka" odločena sanirati slovenske banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premierka Alenka Bratušek, finančni minister Uroš Čufer in novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec so trdno zavezani temu, da bodo sanirali slovenski bančni sistem.

"Vsi trije, naša trojka, smo prepričani in odločeni, da bomo svoje težave lahko rešili sami, brez druge in naslednje trojke," je ob nastopu guvernerjevega mandata dejala premierka Alenka Bratušek.

"Banka Slovenije ima zelo pomembno vlogo pri regulaciji in nadzoru bank" Banka Slovenije ima po njenih besedah svoje pristojnosti in avtonomijo, a ima tudi zelo pomembno vlogo pri regulaciji in nadzoru bank. "Ker je to v tem trenutku največja in najtežja naloga, je zelo pomembno sodelovanje," je dejala Bratuškova po sprejemu Jazbeca, ki je nastopil šestletni mandat na čelu osrednje slovenske finančne institucije.

Jazbec stavi na prepričevanje domače in evropske javnosti Jazbec je povzel, da so se dogovorili, da bodo povečali tok informacij ter koordinacijo na ravni Banke Slovenije, vlade in predvsem ministrstva za finance. "Skušali bomo prepričati tako nezaupljivo slovensko, še bolj pa evropsko javnost, da v resnici vemo, kaj se dogaja v slovenskem gospodarstvu, predvsem pa v slovenskem bančnem in finančnem sistemu," je poudaril.

Prvi testni prenos slabih terjatev po dogovoru z Evropsko komisijo Čufer je izrazil veselje, da bo lahko del svojih težav delil z novim guvernerjem, s katerim se, kot je dejal, že dolgo poznata. Ob tem je zagotovil, da bodo prvi testni prenos slabih terjatev z NLB-ja na Družbo za upravljanje terjatev bank opravili čim prej, in spomnil, da se morajo z Evropsko komisijo uskladiti glede cene.

Glede skrbnih pregledov in stresnih testov bank je dejal, da si, tudi na sugestijo komisije, niso postavili končnih rokov, saj gre za obsežne zadeve. "Čas je pomemben, tudi če kakšen teden pozneje, samo da bo to enkratno. In da ne bomo vaje v januarju, februarju ponavljali," je ponovila Bratuškova.

Ne spreglejte