Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
23. 12. 2015,
9.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

obveznice SIJ

Sreda, 23. 12. 2015, 9.59

7 let, 2 meseca

Slovenska podjetja dobro izkoristila nizke obrestne mere

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Letošnje leto je bilo pri izdajah obveznic in komercialnih zapisov eno izmed najuspešnejših v zgodovini slovenskega trga kapitala.

Kot ugotavljajo v borznoposredniški družbi Alta Invest, so številna uspešna slovenska podjetja dobro izkoristila okolje nizkih obrestnih mer in presežne likvidnosti ter si uspela znižati stroške financiranja, obenem pa tudi izboljšati strukturo financiranja.

Alta Skupina in Alta Invest sta letos skupaj uspešno izpeljali 17 izdaj komercialnih zapisov in obveznic, kar je njihov najboljši rezultat do zdaj. Skupno sta izdali za rekordnih 423 milijonov evrov obveznic in komercialnih zapisov.

Obveznice SIJ vpisala tudi EBRD Med drugim sta organizirali izdaje dolžniških vrednostnih papirjev za Gorenje, Slovenski državni holding (SDH), Impol 2000, Slovenska industrija jekla (SIJ), Gen-I, Mercator, Incom, Prvo finančno agencijo, Valiant in CVS Mobile. Največ, sto milijonov evrov, je znašala nominalna vrednost izdaje obveznic SIJ.

Obveznice in komercialne zapise, ki večinoma kotirajo na Ljubljanski borzi, so vpisale številne domače in tuje banke, zavarovalnice, pokojninske družbe, vzajemni skladi in drugi institucionalni vlagatelji.

Obveznice SIJ je vpisala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), kar je bil sploh prvi primer, ko je EBRD sodelovala pri izdaji podjetniških obveznic katerega od slovenskih izdajateljev.

Izhoda iz ničelnih obrestnih mer še vedno ni na vidiku Kot še napovedujejo v Alti, bodo obrestne mere globalno gledano še dolgo ostale na nizkih ravneh, pravega izhoda iz okolja "ničelnih" obrestnih mer pa vsaj v Evropi še vedno ni na vidiku.

Zato je pričakovati, da bo v sistemu še vedno prevladovala velika likvidnost, trend zadolževanja slovenskih podjetij na trgu kapitala pa se bo še nadaljeval.

Podjetja spoznavajo prednosti zbiranja svežega denarja na trgu kapitala Izvršni direktor družbe Alta Skupina Aleš Škerlak razlaga: "Slovensko gospodarstvo se je v preteklosti v preveliki meri zanašalo zgolj na bančno financiranje. Posledice so znane, številna podjetja pa ne želijo ponoviti napake iz preteklih let. V Alti smo za slovenska podjetja na trgu kapitala zbrali 423 milijonov evrov, kar bi bil še pred nekaj leti popolnoma nepredstavljiv dosežek."

Škerlak meni še: "Podjetja vedno bolj spoznavajo prednosti zbiranja svežih sredstev na trgu kapitala, z izdajo obveznic in komercialnih zapisov pa lahko dobijo tako sredstva za refinanciranje obstoječih bančnih posojil kot tudi za financiranje svojih naložbenih načrtov. Prav naložbe v raziskave in razvoj ter v širitev poslovanja so eden izmed ključnih dejavnikov gospodarske rasti in posledično tudi edina prava pot do večje zaposlenosti in blaginje v državi."

Bolje pripravljeni na izdaje podjetniških obveznic "Čedalje več uspešnih slovenskih podjetij se po dodatna sredstva odpravlja prav na borzo. Ko podjetja iščejo vire financiranja za razvojne projekte oziroma se odločajo za dolgoročno refinanciranje posojil, je izdaja obveznic in komercialnih zapisov ena od njihovih prvih izbir.

Številne uspešne izdaje obveznic leta 2015 dokazujejo, da je slovenski kapitalski trg v zadnjih letih doživel velike spremembe in je mnogo bolj pripravljen na izdaje podjetniških obveznic kot še pred kratkim," pa je v sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor družbe Alta Invest Matjaž Albreht.

Ne spreglejte