Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
15.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

NLB Mateja Vraničar Erman Evropska komisija

Torek, 11. 7. 2017, 15.41

6 let, 7 mesecev

Slovenija želi od Bruslja triletni odpustek za NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Slovenija in Evropska komisija se po neuradnih informacijah pogovarjata o možnosti triletnega podaljšanja roka za prodajo NLB. Podrobnosti za zdaj niso znane, pogajanja še potekajo. Slovenska finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager naj bi se srečali še ta mesec.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj, ki se je v ponedeljek v Bruslju udeležil sestanka evroskupine, danes pa zasedanja finančnih ministrov EU, je z Vestagerjevo zelo na kratko govoril v ponedeljek ob robu evroskupine.

Komisarko je spomnil na pogovore med Slovenijo in komisijo na strokovni ravni ter na slovensko željo po čimprejšnjem srečanju komisarke in ministrice. Datuma še ni, predvideno pa je, da bi se srečali še ta mesec, je pojasnil Renčelj.

Po neuradnih informacijah naj bi se Slovenija in komisija pogovarjali o možnosti triletnega podaljšanja roka za prodajo NLB. Kakšni kompenzacijski ukrepi naj bi bili dogovorjeni v tem primeru, za zdaj ni znano.

Slovenska stran je v preteklosti že večkrat poudarila, da je ključno zagotoviti, da kompenzacijski ukrepi ne škodijo poslovanju banke.

V primeru dogovora o prodaji NLB v dveh korakih je bil eden od predvidenih kompenzacijskih ukrepov podaljšanje prepovedi nakupov oziroma opravljanja prevzemov, ki velja za NLB.

Drugi predvideni kompenzacijski ukrep je bil ustrezno izboljšanje korporativnega upravljanja, tako da bi bilo v nadzorniških strukturah več tujcev.

Leta 2013 v zameno za soglasje Evropske komisije državna pomoč

Kaj se bo v Bruslju dogovorila Mateja Vraničar Erman? | Foto: STA , Kaj se bo v Bruslju dogovorila Mateja Vraničar Erman? Foto: STA , Slovenija se je leta 2013 v zameno za soglasje Evropske komisije k sanaciji banke z državno pomočjo zavezala k prodaji treh četrtin NLB do konca tega leta.

Nato se je s komisijo dogovorila o prodaji v dveh korakih: do konca leta naj bi prodali 50 odstotkov banke, 25 odstotkov minus eno delnico pa do konca prihodnjega leta. Komisija je soglasje podala maja letos.

Vlada je nato junija sklenila, da ne soglaša z minimalno ponujeno ceno za delnico NLB v vrednosti 55 evrov in z razponom ponudbene cene za delnico banke od 55 evrov do 71 evrov, s čimer je prodajni postopek zaustavila. Kot glavni argument je navedla tveganje zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem.

Finančni ministrici Vraničar Ermanovi je naložila, naj z odločitvijo seznani Evropsko komisijo in preuči možnost alternativ. Pogovori na tehnični ravni torej potekajo, v kratkem je pričakovati srečanje ministrice in komisarke.

Ne spreglejte