Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
21.40

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

denar

Torek, 24. 3. 2020, 21.40

4 leta

Slovenija z obveznicami do 1,1 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Evro denar evri | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenija je danes izdala za 850 milijonov evrov triletnih obveznic ter za 250 milijonov evrov povečala obseg izdaje obstoječe desetletne obveznice, katere zapadlost je 14. marec 2029. Zahtevana donosnost na triletno obveznico znaša 0,253 odstotka, za devetletni dolg pa 0,695 odstotka, so sporočili z ministrstva za finance, piše STA.

Za triletno obveznico je bilo za 1,35 milijarde evrov presežnega povpraševanja, za devetletni dolg pa 350 milijonov evrov. "Poznavalci obvezniškega trga, ki ne želijo biti imenovani, so obrestno mero za triletni dolg označili za razmeroma visoko, upoštevajoč krivulje donosnosti, ki smo jih na trgu vajeni v zadnjem obdobju," so poročale Finance.

Na ministrstvu za finance so zapisali, da je Slovenija okvirne pogoje izdaje napovedala "vsled nekoliko bolj pozitivnim razmeram na finančnih trgih in upoštevaje vpliva bolezni covid-19". Izdajo novih obveznic so vodile banke Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Credit Agricole, Goldman Sachs in HSBC, poroča STA.

Država se je letos januarja že zadolžila za 1,5 milijarde evrov. Dodatno je marca povečala julija 2015 izdani obseg 30-letnih obveznic za 50 milijonov evrov, v kratkem pa ga namerava še za dodatnih 50 milijonov evrov.

V proračunu je sicer dovolj denarja za spopad z epidemijo novega koronavirusa, s katero se soočata tako Slovenija kot ves svet. Tako premier Janez Janša kot finančni minister Andrej Šircelj sta danes povedala, da je finančni sistem stabilen, rebalansa državnega proračuna pa za zdaj ne načrtujejo.

"Proračun se sproti prilagaja zahtevam gospodarstva in prebivalstva. Na prvem mestu je zdravje ljudi in ohranjanje delovanja gospodarstva v čim večji meri," je dejal Šircelj po pisanju STA.

Ne spreglejte