SiolNET. Posel danes Novice
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija z eno najvišjih rasti izvoza v svoji zgodovini

1,80

termometer

Revoz proizvodnja
Foto: Gregor Pavšič

Ena izmed najvišjih rasti zunanje trgovine, ki jo je Slovenija dosegla na medletni ravni, kaže na odlično delo slovenskih izvoznikov. Kaj jo poganja in do kdaj bo še trajala?

Slovenija je oktobra izvozila za 2,6 milijarde evrov blaga, kar je 20,6 odstotka več kot oktobra lani, uvozila pa za 2,4 milijarde evrov blaga oziroma 17,3 odstotka več kot lani. V prvih desetih mesecih je izvoz porasel za 13,2 odstotka, uvoz pa za 14,3 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Medletna 20-odstotna oktobrska rast izvoza je ena izmed najvišjih v zgodovini Slovenije. "Ta rast nas vseeno ne more zavesti, ker se zaradi majhnosti slovenskega gospodarstva izvozni trendi po posameznih mesecih v različnih letih razlikujejo," opozarja glavni ekonomist pri Analitiki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc.

Absolutna vrednost izvoza v oktobru je bila v primerjavi z drugimi meseci v tem letu najvišja, absolutna vrednost uvoza pa druga najvišja do zdaj v tem letu.

K izvozu največ prispevajo avtomobili in električne naprave

Ivanc pojasnjuje, da je približno polovica prirasta izvoza posledica večjega izvoza avtomobilov, električnih strojev in naprav, naftnih derivatov, farmacevtskih izdelkov in industrijskih strojev za splošno uporabo.

"Izvoz avtomobilov in električnih naprav predstavlja četrtino blagovnega izvoza," pojasnjuje vodja Analitike GZS Bojan Ivanc. "Izvoz avtomobilov in električnih naprav predstavlja četrtino blagovnega izvoza," pojasnjuje vodja Analitike GZS Bojan Ivanc. Foto: Matej Leskovšek "To je posledica različnih dejavnikov, predvsem večje proizvodnje v Revozu, povečanega mednarodnega prometa z re-eksportom vozil, krepitve povpraševanja po naših izdelkih v ključnih izvoznih članicah ter tudi večjega trgovanja z naftnimi derivati, kjer pa ne nastaja visoka dodana vrednost. Izvoz avtomobilov in električnih naprav sicer predstavlja četrtino blagovnega izvoza," ponazori vodja Analitike GZS.

Dodaja, da je rast izvoza v manjši meri korelirana z dodano vrednostjo, saj je delež ustvarjene dodane vrednosti pri re-eksportu vozil (uvoženo vozilo, nepredelano ali predelano, se ponovno izvozi) ter naftnih derivatov nizek. Tako prilagojena nominalna rast znaša okoli deset odstotkov, realna pa od 8,5 do 9 odstotkov, kar je zgodovinsko še vedno visoka rast.

Največ trgujemo z Nemci in Italijani

Slovenija je z državami članicami EU oktobra ustvarila skoraj štiri petine celotne blagovne menjave. Od držav članic EU sta bili najpomembnejši trgovinski partnerici pri izvozu in uvozu Nemčija in Italija, od držav nečlanic pa pri izvozu Srbija in Rusija, pri uvozu pa Kitajska in Turčija.

Ivanc pojasnjuje, da se izvoz relativno gledano enakomerno krepi tako na trgih EU kot na trgih zunaj povezave (13 odstotkov), a v absolutnih številkah je rast višja v državah EU. To je povezano predvsem z dobaviteljskimi verigami, ki predstavljajo velik del slovenskega izvoza. Končni kupec je namreč pogosto poslovni subjekt, ki slovenski izdelek vgradi v svoj končni proizvod.

Pričakovati je umiritev rasti

Ivanc v prihodnjih mesecih pričakuje umiritev rasti izvoza, sploh v kategoriji naftnih derivatov.

Poudarja še, da je z makroekonomskega vidika morda pomembneje izpostaviti rast industrijske proizvodnje, ki se krepi za okoli osem odstotkov na letni ravni. Oktobrska vrednost industrijske proizvodnje je bila celo za 28 odstotkov višja od povprečja leta 2010, prihodek od prodaje industrijskih podjetij pa višji za 25 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin