Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
1. 2. 2018,
15.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Natisni članek

Srbija Slovenija podjetje gospodarstvo

Četrtek, 1. 2. 2018, 15.45

6 let, 2 meseca

Slovenija v Srbiji velja za zaželenega in dobrega investitorja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Aleš Mozetič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Srbija slovenskim podjetjem ponuja dobre poslovne priložnosti. Cenejša delovna sila, bližina matičnega podjetja in ekonomija obsega so prednosti, ki jih po desetletju življenja in dela v Srbiji izpostavlja Slovenec Aleš Mozetič.

Na Brdu pri Kranju je danes potekala skupna seja slovenske in srbske vlade pod vodstvom premierjev Mira Cerarja in Ane Brnabić, nato pa je na gospodarski zbornici v Ljubljani potekal še gospodarski forum, kjer je bilo veliko predstavnikov slovenskih in srbskih podjetij. Preverili smo, kakšne priložnosti lahko izkoristijo slovenski podjetniki v Srbiji.

Slovenska podjetja četrtino investicij realizirajo v Srbiji

Slovenija v Srbiji velja za zaželenega in dobrega investitorja, ki krepi izvozne potenciale Srbije. Velika srbska podjetja z udeležbo slovenskega kapitala so pogosto tudi največji srbski izvozniki. Na sedemmilijonskem trgu je registriranih največ slovenskih podjetij v tujini, več kot 1.500. Zaposlujejo več kot 35 tisoč ljudi. 

Srbija je druga največja prejemnica slovenskih neposrednih naložb, ki so konec leta 2016 presegle milijardo evrov. Četrtina vseh slovenskih investicij je realizirana na srbskem trgu. 


Morda vas zanima še:

Kako je slovensko podjetje v 25 letih postalo prvi pek na Balkanu
Milijoni od prodaje govorečega mačka v srbski projekt Šešokovih sinov
Ikea 400. trgovino odprla v Beogradu


Razen sukcesijskih vprašanj med državama ni odprtih vprašanj. Da so odnosi dobri, se strinja tudi podjetnik Aleš Mozetič, solastnik in direktor pekarskega podjetja Don don, ki je že leta 2008 vstopilo na srbski trg.

"Podjetniške aktivnosti med državama so dobre in korektne. Srbija v vseh pogledih izredno dobro podpira vse tuje investicije, tudi slovenske. Slovenska podjetja se v ta proces uspešno vključujejo," je povedal Mozetič.

Rekordna blagovna menjava

V letu 2016 je blagovna menjava med državama dosegla 1,24 milijarde evrov, kar je bila rekordna vrednost v zadnjih desetih letih. V desetih mesecih leta 2017 je dosegla 1,1 milijarde evrov, kar je 7,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2016.

 

Med večjimi slovenskimi zaposlovalci v Srbiji so Impol, Helios, Gorenje, Cimos, Jub, NLB, Zavarovalnica Triglav, Kolektor, Grah Automotive, Kolektor, Petrol.

Ekonomija obsega in cenejša delovna sila

Za Slovenijo so najbolj zanimive investicije v infrastrukturo, energetiko, ekologijo in kmetijstvo. Kot pravi Mozetič, gre za panoge, ki so bile že nekoč vezane na nekdanjo skupno državo.

"Delovno intenzivne panoge imajo korist v cenejši delovni sili in bližini matičnega podjetja. Medtem ko je bila srbska avtomobilska industrija že tedaj vezana na zahodni trg, se zdaj praksa le nadaljuje. Z blagom široke potrošnje ni bilo tako, zato tudi zdaj težje prodiramo na zahodne trge," pojasnjuje Mozetič.

Zanje je Srbija zanimiva predvsem zaradi velikega trga, ki zagotavlja domače surovine in osnovno infrastrukturo za delovanje. "Srbija našemu podjetju zagotavlja dobro nadaljnjo razvojno izhodišče in ekonomijo obsega. Tu si lahko privoščimo večjo proizvodnjo, ki si je v Sloveniji zaradi premajhne ekonomije obsega na posameznih produktnih skupinah ne bi mogli," je sklenil direktor Don dona, podjetja, ki je v zadnjih letih v Srbiji prevzelo osem podjetij v pekovski panogi.

Ne spreglejte