SiolNET. Posel danes Novice
0,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Slovenija v Srbiji velja za zaželenega in dobrega investitorja

0,63

termometer

Aleš Mozetič
Foto: Ana Kovač

Srbija slovenskim podjetjem ponuja dobre poslovne priložnosti. Cenejša delovna sila, bližina matičnega podjetja in ekonomija obsega so prednosti, ki jih po desetletju življenja in dela v Srbiji izpostavlja Slovenec Aleš Mozetič.

Na Brdu pri Kranju je danes potekala skupna seja slovenske in srbske vlade pod vodstvom premierjev Mira Cerarja in Ane Brnabić, nato pa je na gospodarski zbornici v Ljubljani potekal še gospodarski forum, kjer je bilo veliko predstavnikov slovenskih in srbskih podjetij. Preverili smo, kakšne priložnosti lahko izkoristijo slovenski podjetniki v Srbiji.

Slovenska podjetja četrtino investicij realizirajo v Srbiji

Slovenija v Srbiji velja za zaželenega in dobrega investitorja, ki krepi izvozne potenciale Srbije. Velika srbska podjetja z udeležbo slovenskega kapitala so pogosto tudi največji srbski izvozniki. Na sedemmilijonskem trgu je registriranih največ slovenskih podjetij v tujini, več kot 1.500. Zaposlujejo več kot 35 tisoč ljudi. 

Srbija je druga največja prejemnica slovenskih neposrednih naložb, ki so konec leta 2016 presegle milijardo evrov. Četrtina vseh slovenskih investicij je realizirana na srbskem trgu. 


Morda vas zanima še:

Kako je slovensko podjetje v 25 letih postalo prvi pek na Balkanu
Milijoni od prodaje govorečega mačka v srbski projekt Šešokovih sinov
Ikea 400. trgovino odprla v Beogradu


Razen sukcesijskih vprašanj med državama ni odprtih vprašanj. Da so odnosi dobri, se strinja tudi podjetnik Aleš Mozetič, solastnik in direktor pekarskega podjetja Don don, ki je že leta 2008 vstopilo na srbski trg.

"Podjetniške aktivnosti med državama so dobre in korektne. Srbija v vseh pogledih izredno dobro podpira vse tuje investicije, tudi slovenske. Slovenska podjetja se v ta proces uspešno vključujejo," je povedal Mozetič.

Rekordna blagovna menjava

V letu 2016 je blagovna menjava med državama dosegla 1,24 milijarde evrov, kar je bila rekordna vrednost v zadnjih desetih letih. V desetih mesecih leta 2017 je dosegla 1,1 milijarde evrov, kar je 7,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2016.

 

Med večjimi slovenskimi zaposlovalci v Srbiji so Impol, Helios, Gorenje, Cimos, Jub, NLB, Zavarovalnica Triglav, Kolektor, Grah Automotive, Kolektor, Petrol.

Ekonomija obsega in cenejša delovna sila

Za Slovenijo so najbolj zanimive investicije v infrastrukturo, energetiko, ekologijo in kmetijstvo. Kot pravi Mozetič, gre za panoge, ki so bile že nekoč vezane na nekdanjo skupno državo.

"Delovno intenzivne panoge imajo korist v cenejši delovni sili in bližini matičnega podjetja. Medtem ko je bila srbska avtomobilska industrija že tedaj vezana na zahodni trg, se zdaj praksa le nadaljuje. Z blagom široke potrošnje ni bilo tako, zato tudi zdaj težje prodiramo na zahodne trge," pojasnjuje Mozetič.

Zanje je Srbija zanimiva predvsem zaradi velikega trga, ki zagotavlja domače surovine in osnovno infrastrukturo za delovanje. "Srbija našemu podjetju zagotavlja dobro nadaljnjo razvojno izhodišče in ekonomijo obsega. Tu si lahko privoščimo večjo proizvodnjo, ki si je v Sloveniji zaradi premajhne ekonomije obsega na posameznih produktnih skupinah ne bi mogli," je sklenil direktor Don dona, podjetja, ki je v zadnjih letih v Srbiji prevzelo osem podjetij v pekovski panogi.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • JackHerer / 01.02.2018. ob 16:53 +2 - 1

  Bodite resni. Srbi kupujejo po Sloveniji in ne Slovenci po Srbiji. Kaviar socialistična ureditev je v SLO dovolila resno obogateti edino kvazi levičarski mafiji, v Srbijo lahko "invetirajo" edino državne greznice (kupijo za 50, prodajo za 10, razliko obesijo tumastim državljanom Slovenije).

  +2 - 1
 • MBSQ / 01.02.2018. ob 23:42 +1 0

  Na splošno smo Slovenci preveč prijazni do tujcev (bolj kot do Slovencev samih), preveč ustrežljivi, preveč popustljivi, preveč lahko dosegljivi, vedno govorimo samo DA. A za utrditev države je potrebno reči NE, vselej, ko nam hočejo kaj vzeti. Npr. NE to ni tvoje, to je moje! NE ne dam! Besedica NE je čudežna beseda za dosego spoštovanja. Slovenija mora biti prva! Slovenija potrebuje močnega predsednika kot je Trump! Vse ostalo je blebetanje in 'politična korektnost.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin