Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
10.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BDP padec

Petek, 31. 5. 2013, 10.40

7 let, 2 meseca

Slovenija v prvem četrtletju s 4,8-odstotnim padcem BDP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bruto domači proizvod (BDP) se je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 4,8 odstotka. Inflacija v maju 1,2 odstotna.

Na trenutne gospodarske razmere pozitivno vpliva samo izvoz oziroma zunanje povpraševanje, vpliv domačega povpraševanja na gospodarsko aktivnost pa ostaja negativen, je sporočil statistični urad.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v prvem četrtletju letos v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem zmanjšal za 0,7 odstotka, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 3,3 odstotka.

Edina svetla točka izvoz Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) kot glavni razlog padca gospodarske aktivnosti navajajo občutno zmanjševanje domače potrošnje. "Podatki za prvo četrtletje torej kažejo, da gospodarske razmere ostajajo zelo zaostrene," so ocenili na Umarju. Kot so zapisali, je bil edini pozitivni dejavnik prvega četrtletja izvoz.

Po podatkih statističnega urada je bil namreč izvoz v prvem letošnjem četrtletju za 1,8 odstotka večji kot pred letom dni. Izvoz se še naprej povečuje bistveno hitreje od uvoza, zato saldo menjave blaga in storitev s tujino ohranja pozitiven vpliv na gospodarsko rast.

Izvoz je ostal edini dejavnik, ki pozitivno prispeva h gospodarski aktivnosti, je dejal direktor Umarja Boštjan Vasle. "To po naši oceni izhaja iz manjšega padca izvoza v države EU, kjer se je padanje gospodarske aktivnosti v prvem četrtletju upočasnilo, nadaljevala pa se je tudi relativno visoka rast izvoza na trge izven EU."

Padec domače potrošnje Vpliv domačega povpraševanja na gospodarsko aktivnost medtem ostaja negativen. Domača potrošnja je v prvem četrtletju padla za 7,7 odstotka. Zasebno trošenje je bilo 5,4 odstotka manjše kot pred letom, trošenje sektorja države pa se je zmanjšalo za dva odstotka.

"Padanje domačega povpraševanja se je odrazilo tudi v visokem padcu davkov na proizvode in dodane vrednosti na domači trg osredotočenih dejavnostih. Slednje je bilo najbolj očitno v dejavnosti trgovine, prometa in gostinstva ter v strokovnih, znanstvenih, tehničnih in drugih poslovnih dejavnostih," je pojasnil Vasle.

Kljub nadaljevanju krčenja v gradbeništvu je bil dvoodstotni padec investicij manjši kot v predhodnih četrtletjih, kar je bila posledica večjih enkratnih nakupov investicijske opreme v tujini. Znova je na gibanje BDP pomembno vplivala sprememba zalog in vrednostnih predmetov.

Ne spreglejte