Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
11.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

obveznice

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 11.19

7 let, 2 meseca

Slovenija v izdajo pet- in desetletne dolarske obveznice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija izdaja pet- in desetletne dolarske obveznice, kar naj bi jo stalo od dve do tri milijarde dolarjev, poročajo Finance.

Za zbiranje naročil je pooblastila ameriške banke Barclays, Goldman Sachs in JP Morgan. Skupna vrednost izdaje še ni znana, znašala pa naj bi od dve do tri milijarde dolarjev (od 1,47 do 2,2 milijarde evrov).

To pomeni, da Slovenija glede na podatke Reutersa na začetku cilja na obrestno mero v višini od 4,48 do 4,60 odstotka na petletne obveznice in od 5,68 do 5,81 odstotka na desetletne obveznice.

Finance na podlagi najnovejših informacij Bloomberga navajajo, da naj bi ciljna obrestna mera glede na trenutno prejete ponudbe neuradno znašala 2,800 odstotne točke nad referenčno obrestno mero ameriških državnih obveznic ustrezne ročnosti. To pomeni, da bi država za petletne obveznice plačevala okoli 4,26-odstotne obresti, za desetletne obveznice pa 5,47-odstotne obresti.

Dražba slovenskih obveznic naj bi bila po podatkih Reutersa in Bloomberga zaključena še danes. Tako kot nedavne predstavitve vlagateljem po ZDA in Veliki Britaniji jo vodijo banke Barclays, Goldman Sachs in JP Morgan Chase.

Ministrstvo uradnih informacij še ne daje Na finančnem ministrstvu so za STA povedali le, da uradnih informacij še ne morejo posredovati. Ni še jasno, kakšna bo višina izdaje. V zadnjih dneh se je omenjalo, da bo znašala nekje do treh milijard dolarjev.

Reuters je pred dnevi poročal, da Slovenija želi ponoviti uspeh svoje zadnje izdaje ameriških obveznic, ko je maja 2013 z izdajo pet- in desetletnih obveznic zbrala 3,5 milijarde ameriških dolarjev.

Za financiranje svojega proračuna in za pomoč pri konsolidaciji bančnega sektorja si vlada namerava letos sposoditi 3,5 milijarde evrov ter dodatnih 4,2 milijarde evrov za odplačilo dolga v letih 2015 in 2016, je še poročal Reuters.

Ne spreglejte