SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija v enem letu izgubila za 326 milijonov evrov prihodkov iz DDV

3

termometer

 | Foto:
Študija Evropske komisije je pokazala, da je bilo leta 2011 v državah članicah izgubljenih okoli 193 milijard prihodkov iz DDV zaradi neupoštevanja zakonodaje ali nepobiranja davkov.

Slovenija je leta 2011 izgubila za 326 milijonov evrov prihodkov iz davka na dodano vrednost.

Študija predstavlja podrobne podatke o vrzeli med zneskom dolgovanega DDV in zneskih, ki jih je 26 držav članic (v študijo so bile vključene vse razen Cipra) dejansko pobralo v letih 2000–2011. Predstavljene so tudi glavne okoliščine, ki vplivajo na primanjkljaj DDV, ter pregled učinkov gospodarske krize na prihodke iz DDV.

Pomemben je preprost sistem Kot kaže poročilo, primanjkljaj DDV ni nujno posledica davčnih goljufij, temveč je lahko med drugim tudi posledica bankrotov in stečajev, statističnih napak, zamud v plačilih in zakonitega izogibanja davkom, so na Evropski komisiji zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarili so, da je bistveno strožje preganjanje kršitev in okrepitev izvrševanja na nacionalni ravni. Prav tako bi morali imeti preprostejši sistem, saj tako davkoplačevalci lažje upoštevajo pravila.

Komisija se je zato že osredotočila na poenostavitev sistema DDV za podjetja po vsej EU.

Poročilo državam članicam priporoča še, da prenovijo svoje nacionalne davčne sisteme na tak način, da omogočijo skladnost s pravili, odpravijo izogibanje davkom in davčne utaje ter izboljšajo učinkovitost pobiranja davkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin