Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2017,
14.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

6

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Agrokor Mercator

Četrtek, 27. 7. 2017, 14.58

6 let, 6 mesecev

Slovenija se bo pritožila na sklep sodišča o priznanju postopka nad Agrokorjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

6

Mercator | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Država se bo pritožila na sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katerim je to postopek izredne uprave v Agrokorju priznalo kot tuji postopek zaradi insolventnosti, je danes sklenila vlada. Meni namreč, da bi lahko postopek zoper Agrokor ogrozil Mercator ter tudi gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Slovenije.

Po neuradnih podatkih Siol.net več bank upnic Mercatorja že preučuje možnost za vložitev pritožbe, med drugim tudi Sberbank, ki je največja finančna upnica Agrokorja.


Preberite še:

Je Sberbank želel Agrokorju zaseči večino Mercatorja?
Kdo bo lastnik Mercatorja? Od petka imajo Hrvati zadnjo besedo. #video


Republika Slovenija vlaga pritožbo zoper sklep, da bi sodišče sklep ali odpravilo, ali ga spremenilo tako, da bi premoženje (delnice), ki ga imajo Agrokor in z njim povezane in odvisne družbe v družbi Mercator, izvzelo iz sklepa, ali ga razveljavilo in vrnilo v ponovni postopek, je objavilo gospodarsko ministrstvo. Rok za pritožbo se izteče 29. julija.

Počivalšek 18. julija: Ne bo učinka na vodenje Mercatorja

"Sklep ne bo imel učinka na vodenje Mercatorja. Še naprej ga bo vodila uprava Mercatorja, v kateri je tudi pooblaščenec Gregor Planteu. Še naprej bomo tudi bdeli nad poslovanjem Mercatorja. Sklep ne bo vplival na Lex Mercator."

"Vlada je sprejela sklep, v katerem ugotavlja, da je Mercator družba sistemskega pomena za Republiko Slovenijo, ker bistveno vpliva na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost v Republiki Sloveniji, zato utegne postopek insolventnosti zoper večinskega družbenika družbe Mercator ogroziti tako Mercator kot tudi gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Republike Slovenije," je v sporočilu zapisal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Sodišče lahko sklep o priznanju tujega sodnega postopka zaradi insolventnosti spremeni ali odpravi, če bi sklep negativno vplival na suverenost, varnost ali javni interes Slovenije. Vlada meni, da so vsi navedeni razlogi podani.

Minister Zdravko Počivalšek | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Sodišče je s sklepom o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti priznalo odločitve, ki temeljijo in so sprejete na podlagi hrvaškega zakona o postopku izredne uprave, kar pomeni, da sklep posega in negativno vpliva na suverenost Slovenije (saj v Sloveniji velja in se uporablja slovenska zakonodaja), ocenjuje vlada.

Hrvaški in slovenski zakon sta si v nasprotju

Poleg tega sta si hrvaški zakon o postopku izredne uprave v podjetjih sistemskega pomena in slovenski zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena v nasprotju, zato je tuji postopek v nasprotju s pravnim redom Slovenije, meni vlada.

Ramljak likvidiral Agrokorjevo družbo v BiH

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Ante Ramljak je danes v Sarajevu sporočil, da bo likvidiral družbo Velpro, piše hrvaški portal Index.hr. Po njegovih besedah gre za družbo, ki je ustvarjala izgubo. Del od 180 zaposlenih zaposlenih bo prejelo odpravnine, del pa bodo prerazporedili v druge Agrokorjeve družbe. 

Sklep vpliva tudi na varnost in javni interes Slovenije, saj naj bi DZ 25. aprila omenjeni posebni zakon sprejel ravno zaradi zaščite družb, kot je Mercator, pred interesi večinskih lastnikov, je dejal Počivalšek in dodal, da je zato treba doseči, da se sklep sodišča ali odpravi, ali spremeni tako, da za družbo Mercator ne bo veljal, ali razveljavi in vrne v ponovni postopek.

Ne spreglejte