Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 11. 2014,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 11. 2014, 10.45

6 let, 6 mesecev

Slovenija prehitela gospodarsko rast EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju po prvih ocenah statističnega urada na letni ravni zvišal za 3,2 odstotka.

Gospodarska dejavnost se je v prvih devetih mesecih letos glede na enako obdobje prejšnjega leta povečala za 2,7 odstotka. Glavna vira gospodarske rasti v državi ostajata izvoz in bruto investicije.

Nadaljevanje gospodarske rasti je bilo po ocenah Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) predvsem posledica pospešitve rasti izvoza: "Nadaljnja krepitev medletne rasti izvoza je posledica večjega izvoza v države EU. To ob sicer šibkem okrevanju gospodarske aktivnosti v naših glavnih trgovinskih partnericah povezujemo z izboljšanjem izvozne konkurenčnosti in tudi z nekaterimi večjimi izvoznimi posli v zadnjem obdobju."

V povezavi z izvoznimi gibanji se je še okrepila medletna rast dodane vrednosti predelovalnih dejavnostih in v nekaterih drugih dejavnostih, ki so vsaj deloma povezane z izvozom, zlasti v prometu.

Nadaljevala se je tudi medletna rast potrošnje gospodinjstev, kar Umar povezuje z okrevanjem na trgu dela in boljšim razpoloženjem potrošnikov. Državna potrošnja je po daljšem obdobju medletnega zniževanja sicer tokrat ostala na enaki ravni kot pred letom dni.

Zaostanek za ravnjo gospodarske aktivnosti iz leta 2008 se tako zmanjšuje, vendar ostajamo v skupini držav, kjer raven BDP najbolj zaostaja za predkrizno ravnjo, so izpostavili v uradu.

Slovenija prehitela Evropo BDP je v prvem četrtletju zrasel za 2,1 odstotka in v drugem za 2,9 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim zvišal za 0,1 odstotka, v drugem v četrtletni primerjavi za 1,1 odstotka. Na letni ravni pa se je ta BDP v prvem četrtletju zvišal za 1,9 odstotka, v drugem pa za 2,8 odstotka.

Slovenija je s temi rezultati v tretjem letošnjem četrtletju prehitela povprečno gospodarsko rast v EU in med državami povezave dosegla eno najvišjih.

Ne spreglejte