Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
7. 10. 2014,
8.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 7. 10. 2014, 8.05

7 let, 2 meseca

Slovenija po lestvici ekonomske svobode tone vse globlje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na najnovejši lestvici ekonomske svobode si Slovenija med 152 državami deli 105. mesto s Sierro Leone. Na vrhu lestvice je Hongkong, na dnu pa Venezuela.

V primerjavi z letom 2012 je Slovenija na lestvici, ki jo je pripravila kanadska raziskovalna organizacija Fraser Institute, zdrsnila za osem mest. Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, krčevit davčni primež, nefleksibilen trga dela, preveč regulative, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so sporočili iz društva za promocijo svobode Svetilnik, ki sodeluje z omenjenim inštitutom Fraser.

Največ ekonomske svobode imajo v Hongkongu (ocena 8.98), sledijo Singapur (8.54), Nova Zelandija (8.25), Švica (8.29) in Mauritius (8.09). Med članicami Evropske unije imajo največ ekonomske svobode Finci (10. mesto z oceno 7.84), Slovenija na 105. mestu je dobila oceno 6.57 (leta 2012 je dobila oceno 6.56), tako kot Sierra Leone. Mesto pred nami je Kolumbija, za nami pa Zelenortski otoki. Pred nami so vse države nekdanje Jugoslavije z izjemo Srbije, ki je z oceno 6.37 na 117. mestu.

Poročilo sestavlja 42 kazalnikov, ki so združeni v pet skupin: - obseg državnega aparata ter z njim povezani izdatki in davki (Slovenija dobila oceno 4.6 in 141. mesto), - pravna struktura in varnost lastninskih pravic (Slovenija dobila oceno 6.1 in 51. mesto), - dostop do finančnih sredstev oz. trdnost valute (Slovenija dobila oceno 8.2 in 79. mesto), - svoboda mednarodnega trgovanja (Slovenija dobila oceno 7.4 in 58. mesto), - predpisi oz. regulativa (Slovenija dobila oceno 6.5 in 118. mesto).

Peta skupina je razdeljena v tri podskupine: - predpisi na trgu kreditov (ocena 7.8 in 116. mesto), - predpisi na trgu dela (ocena 5.7 za Slovenijo in 111. mesto), - predpisi na področju poslovanja (ocena 6.0 in 109. mesto).

Ekonomsko svobodo spremljata tudi politična in civilna V poročilu med drugim ugotavljajo, da imajo države v zgodnji četrtini ekonomske svobode v povprečju približno šestkrat višji BDP od držav v spodnji četrtini držav. V državah v zgodnji četrtini lestvice ima najrevnejših deset odstotkov prebivalstva skoraj dvakrat višji dohodek od skupnega povprečja dohodka v zadnjih treh ekonomsko najmanj svobodnih državah. Tudi pričakovana življenjska doba je v ekonomsko najbolj svobodnih državah višja od tiste v najmanj ekonomsko svobodnih državah (79,9 let v primerjavi z 63,2 let). Prav tako so politične in civilne svoboščine višje v ekonomsko bolj svobodnih državah.

Ne spreglejte