Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2019,
19.42

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

izvoz sodelovanje Nemčija Slovenija

Sreda, 8. 5. 2019, 19.42

4 leta, 11 mesecev

Slovenija ostaja prava izbira nemških podjetij #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Slovenija še vedno ostaja prava izbira nemških podjetij. Osemdeset odstotkov bi jih znova vlagalo vanjo, pravijo na slovensko-nemški gospodarski zbornici. A poudarjajo, da bodo potrebna še dodatna prizadevanja za izboljšanje poslovnega okolja.

Za 28 članic Evropske unije je poleg političnega ključno tudi gospodarsko sodelovanje. In največ medsebojnega spogledovanja ima Slovenija z Nemčijo.

Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica. Blagovna menjava med državama znaša skoraj 12 milijard evrov. Na podlagi stopnje izvoza naših podjetij v Nemčijo smo od nje skoraj odvisni. Z neposrednimi naložbami 1,86 milijarde evrov Nemčija spada v sam vrh naših najpomembnejših tujih vlagateljev, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

Hella Saturnus (avtomobilska industrija), Arriva (prevozništvo), Fraport Slovenija (upravljavec letališča), Knauf Insulation (proizvajalec izolacijskim materialov), DHL (logistika), to je le nekaj primerov nemških lastnikov v podjetjih v Sloveniji.

Nemce motijo davčni sistem, delovna zakonodaja in stroški dela

Sicer dobro sodelovanje pa ima tudi pomanjkljivosti. Nemški vlagatelji kritizirajo predvsem naš davčni sistem, togo delovno zakonodajo in visoke stroške dela.

A kljub temu lahko tujci pri nas spišejo uspešno zgodbo. Primer je nemško podjetje Fraport, ki je pred petimi leti pod svoje okrilje vzelo letališče Brnik.

Na Brniku se je ekipa Planeta srečala z direktorjem Fraportove letalske akademije. Thomas Uihlen je med naštevanjem pridobitev najbolj ponosen na nov izobraževalni center, ki zagotavlja izobraževanje na vseh področjih letalstva. Pokaže simulator, ki ga imata poleg Slovenije le še dve državi na svetu. Njihova vizija pa je, da akademija postane vodilna izobraževalna institucija globalne letalske industrije.

"Slovenija je vsekakor zanimiva za nemška podjetja. To je eden izmed razlogov, zakaj sem se odločil ostati v Sloveniji. Tukaj imam stalno prebivališče," se pohvali Uihlen.

80 odstotkov nemških podjetij bi znova vlagalo v Slovenijo

Slovenija še vedno ostaja prava izbira nemških podjetij. 80 odstotkov bi jih znova vlagalo vanjo, pravijo na slovensko-nemški gospodarski zbornici.

"A še vedno je prostora za nadaljnje sodelovanje, še posebno, ko govorimo o prenosu znanja in o naložbah. Nemčija ponuja precej zanimivo platformo za zagonska podjetja," je povedala Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Vladi predlagajo številne ukrepe

A poudarjajo, da bodo potrebna še dodatna prizadevanja za izboljšanje poslovnega okolja, sploh če se želimo med državami srednje in vzhodne Evrope uvrstiti na sam vrh.

Vladi predlagajo davčne olajšave za naložbe, omejitev socialnih prispevkov za zmanjšanje stroškov dela, večjo prilagodljivost delovnega prava za prilagajanje novim oblikam dela, paket obsežnih reform (davčna, zdravstvena, delovna in pokojninska reforma) ter naložbe v izobraževanje in šolski sistem, s katerimi bi se borili proti pomanjkanju kvalificirane delovne sile.

Ne spreglejte