Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
4.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

Natisni članek

Dušan Olaj Zdravko Počivalšek Karl Erjavec Borut Pahor Iran

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 4.14

6 let, 6 mesecev

Slovenija odpira veleposlaništvo v Teheranu

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

Iran zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija bo v Teheranu dobila veleposlaništvo. Ob odprtju bo potekala tudi poslovna konferenca, ki se je bodo udeležili poslovneži iz Slovenije. Zakaj je obisk gospodarske delegacije v Iranu pomemben in kje imajo slovenska podjetja v tej državi največ možnosti za uspeh?

22. novembra bo svečano odprtje veleposlaništva v Iranu. Udeležili se ga bodo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, zunanji minister Karl Erjavec in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

V letalu bo poleg politikov sedelo še 54 poslovnežev iz 42 slovenskih podjetij in Gospodarske zbornice Slovenije, ki se bodo udeležili Poslovnega foruma na Gospodarski zbornici Irana.  

Zakaj Iran?

Iran je po odpravi sankcij pomemben trg za slovenska podjetja, zato so že januarja 2016 predstavniki ministrstva za gospodarstvo skupaj z gospodarsko delegacijo odšli na prvi obisk Irana.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek nam je povedal, zakaj je obisk gospodarske delegacije pomemben: "Obisk pripravljamo v luči nadaljevanja aktivnosti za pomoč slovenskim podjetjem pri vstopu na iranski trg. Pri tem so že vidni rezultati januarskega obiska, saj pričakujemo, da bosta dve podjetji že lahko sklenili konkretne posle – to sta Gen I in Duol. Januarski napori se odražajo tudi v odprtju slovenskega veleposlaništva v Iranu, ki se bo zgodilo v okviru obiska."

Zmagovalec bo tisti, ki bo v Iran s sabo pripeljal tudi financiranje, meni Dušan Olaj iz Duola. | Foto: Bor Slana Zmagovalec bo tisti, ki bo v Iran s sabo pripeljal tudi financiranje, meni Dušan Olaj iz Duola. Foto: Bor Slana

Podpisane bodo prve pogodbe

Dušan Olaj iz Duola nam je potrdil, da so že zelo blizu dokončnega dogovora: "Trenutno smo že zelo blizu sodelovanja, saj smo v sklepni fazi dogovarjanja za veliko večnamensko dvorano za mednarodno letališče v Teheranu, ki ga bodo obnavljali. Za čas obnove bodo uporabljali našo dvorano, ki bo neke vrste nadomestna infrastruktura, saj naša dvorana omogoča različno uporabo, hkrati pa je stoodstotno potresno odporna."

Največ možnosti na področju telekomunikacij in energetike

Minister Počivalšek se bo v okviru obiska predvidoma srečal tudi z ministrom za gospodarstvo in finance, ministrom za telekomunikacije ter ministrom za energetiko: "To so področja, na katerih želimo sodelovanje še nadgraditi in iranskim ministrom predstaviti produkte in storitve, ki jih ponuja Slovenija. Največ možnosti za slovenska podjetja torej vidimo na področju telekomunikacij in energetike, veselimo pa se tudi sodelovanja na področju prehrambnega sektorja, kovinsko-predelovalne industrije in turizma."

"Največ možnosti za slovenska podjetja torej vidimo na področju telekomunikacij in energetike, veselimo pa se tudi sodelovanja na področju prehrambnega sektorja, kovinsko-predelovalne industrije in turizma," je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. | Foto: Ana Kovač "Največ možnosti za slovenska podjetja torej vidimo na področju telekomunikacij in energetike, veselimo pa se tudi sodelovanja na področju prehrambnega sektorja, kovinsko-predelovalne industrije in turizma," je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: Ana Kovač

"Zmagovalec bo tisti, ki bo s sabo pripeljal tudi financiranje"

"Slovenija je naredila dobro potezo s skupno pisarno, saj moraš biti za uspešno sodelovanje stalno prisotnost ali pa moraš biti podizvajalec Turkov, Kitajcev, Nemcev," pravi Olaj o trgu, ki veliko obeta: "Na iranskem trgu smo v zadnjih devetih mesecih imeli več kot sto sestankov in ogromno število ponudb. Slovenija je na ta trg prišla pravočasno, nismo prišli ne prezgodaj ne prepozno. Zmagovalec pa bo tisti, ki bo s sabo pripeljal tudi financiranje. Trg je zanimiv in podhranjen, težava pa je financiranje."

Tudi ministrstvo za gospodarstvo se zaveda tega izziva: "Slovenskim podjetjem bo v tem trenutku najbolj koristila zagotovitev nemotenega finančnega poslovanja, ki bo omogočila nadaljnje sklepanje poslov." 

Blagovna menjava

Blagovna menjava med Slovenijo in Iranom po ukinitvi sankcij opazno raste. Lani je dosegla 28 milijonov evrov, letos pa se strma rast nadaljuje in pričakovati je 50-odstotno povečanje. V blagovni menjavi Slovenija s 27 milijoni izvoza dosega izrazit presežek. Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu v Iran so zdravila, stroji in motorji, papir in električna oprema. Na uvozni strani letos prevladujejo sadje (grozdje), kemični izdelki, električna oprema in merilni instrumenti.

VIR: GZS
Ne spreglejte