Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
7.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 20. 7. 2012, 7.33

7 let, 2 meseca

Slovenija letos še bolj zanimiva za turiste (1)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dobri polovici leta in na vrhuncu turistične sezone je primeren čas za prve ocene o uspešnosti slovenskega turizma v letošnjem letu.

Za podatke smo se obrnili na Slovensko turistično organizacijo (STO), ki je krovna organizacija za spremljanje dogajanja in turističnih trendov doma in po svetu.

Kot so nam povedali na STO, je bilo po začasnih podatkih SURS-a (slovenski statistični urad, ki zbira podatke o turističnem obisku) v obdobju med januarjem in majem letos (podatki za junij še niso na voljo) v slovenskih turističnih destinacijah v primerjavi z enakim obdobjem lani skupaj (domači in tuji turisti) zaznanih za pet odstotkov več prihodov in za štiri odstotke več prenočitev.

Manj domačih, več tujih gostov V tem obdobju so prihodi in prenočitve tujih turistov porasli za devet odstotkov (kar je skladno s pričakovano rastjo števila tujih turistov oziroma je nekoliko nad njo). Pomembno je tudi, da se doba bivanja tujih turistov v tem obdobju v povprečju ni skrajšala, pri ruskih turistih se je celo povečala. Prihodov domačih turistov je bilo za odstotek manj, ustvarili pa so za dva odstotka manj prenočitev. Padec števila domačih turistov in njihovih prenočitev je posledica zaostrenega gospodarskega položaja v Sloveniji, menijo na STO.

Japonci množično odkrivajo Slovenijo V prvih štirih mesecih letošnjega leta je največ turistov prišlo iz Italije (118.211), Avstrije (57.433), Hrvaške (50.843), Nemčije (31.656) in Srbije (27.487). Največ prenočitev so prispevali gostje iz Italije (267.664), Avstrije (173.615), Hrvaške (148.057), Nemčije (92.932), Srbije (75.682) in Rusije (73.637). V prvih petih mesecih smo v Sloveniji z najpomembnejših trgov opazili največjo rast prenočitev turistov iz Japonske (za 49 odstotkov), Nizozemske (40 ), Rusije (36), Nemčije (18 ), Avstrije (14) in Belgije (9), so še sporočili s STO.

Na STO so še posebej zadovoljni zaradi dejstva, da so v obdobju od januarja do maja zelo dobri rezultati pri tujih turistih na tistih trgih, ki so za slovenski turizem ključnega pomena in kamor je usmerjena večina promocijskih dejavnosti: iz Avstrije (porast za 14 odstotkov), Nemčije (18), Nizozemske (za 40 odstotkov več prenočitev) in Belgije (9).

Ruski turisti po deležu že na četrtem mestu Pa tudi na trgih, na katerih se že dalj časa opaža rast v višini dvomestnih števil, kot je na primer Ruska federacija, saj so ruski gostje samo v maju ustvarili kar za 44 odstotkov več prenočitev (29.926 prenočitev). Tako delež ruskih gostov med tujimi gosti narašča in je že večji od osmih odstotkov. Po deležu med tujimi turisti so ruski tako na četrtem mestu, takoj za Italijani.

Na STO opažajo rast števila turistov tudi s trgov Latinske Amerike in Azije, ki v absolutnem številu še ne predstavljajo velikih številk, izkazujejo pa velik potencial nadaljnje rasti (na primer že omenjena Japonska, od koder je v prvih petih mesecih v Slovenijo pripotovalo za 37 odstotkov več turistov). Po podatkih Banke Slovenije so sicer tuji turisti od januarja do aprila letos v Sloveniji porabili za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Glede na tip turistične dejavnosti po posameznih občinah so po začasnih podatkih za maj letošnjega leta največji delež prenočitev ustvarili v zdraviliških občinah (32,4 odstotka), sledijo obmorske občine (21,9), gorske občine (20,9), Ljubljana (11,0), "nemestne" občine (7,5) in mestne občine (7,1 odstotka).

Kriza tudi v turizmu, a potovanja ostajajo na vrhu prioritet ljudi Kljub gospodarski in finančni krizi so potovanja še vedno na vrhu lestvice človekovih potreb, strokovnjaki pa napovedujejo nadaljnjo rast mednarodnega turizma, poudarjajo na STO.

Gospodarska kriza vpliva na spremenjene turistične tokove, torej kdo potuje, kam, kako in kdaj. Posledice krize se odražajo v ostrejši cenovni konkurenci, turisti so pripravljeni manj porabiti, njihova pričakovanja so v času hitrih in velikih sprememb na turističnem trgu še večja. Pri potrošnji so turisti bolj občutljivi na razmerje med ceno in kakovostjo ponujene storitve (kar je za turiste iz nekaterih trgov, kot je Nemčija, še posebej izrazito), svoja potovanja skrbno načrtujejo, potujejo v bližnje destinacije, potovanja so praviloma krajša, vse bolj je pomemben tudi dejavnik varnosti. Turisti so zaradi razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije tudi vedno bolje informirani o turistični ponudbi, ki je na voljo, še ugotavljajo na STO.

Vedno več jih potuje v lastni režiji Raziskave kažejo, da vse več turistov potovanje organizira samostojno (opaziti je padec deleža tistih, ki se odločijo za nakup aranžmaja), pri odločanju so vse pomembnejša priporočila družine in prijateljev kot ključni vir informacij (na drugem mestu so spletne strani, v nekaterih državah, kot sta Italija in Nizozemska, pa celo na prvem mestu), naravna lepota ciljnih destinacij in kakovost storitev pa sta najbolj cenjeni.

Turisti se vedno bolj zanimajo za produkte, povezane z zdravjem, dobrim počutjem in naravo, in za do okolja prijazne počitnice. In prav tukaj so priložnosti za Slovenijo, so prepričani na Slovenski turistični organizaciji.

Ne spreglejte