Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
12.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Uroš Čufer obveznice Ciper

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 12.36

7 let, 2 meseca

Slovenija je pod velikim pritiskom in drobnogledom trgov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Londonu se zaključuje niz sestankov z mednarodnimi investitorji, na katerih je Slovenija preverila možnost letošnjega financiranja na mednarodnih trgih, so sporočili s finančnega ministrstva.

Ob tem dodajajo, da t.i. road showu lahko v odvisnosti od tržnih razmer sledi ponudba dolarskih obveznic.

Mandat za organizacijo sestankov so sicer dobile banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan Chase, srečanja pa so potekala v ključnih ameriških finančnih središčih in danes v Londonu. Na njih je sodeloval tudi finančni minister Uroš Čufer.

Slovenija je podoben road show ob prisotnosti takratnega ministra Janeza Šušteršiča izvedla že minulo jesen, Slovenija pa je nato že nekaj dni po predstavitvah izdala 10-letne dolarske obveznice in z njimi zbrala 2,25 milijarde dolarjev.

Tudi tokrat je Slovenija pod velikim pritiskom in drobnogledom trgov. Predvsem ciprska kriza je skupaj s političnimi razmerami v državi spodbudila špekulacije, da bi Slovenija utegnila biti naslednja članica območja evra, ki bo morala zaprositi za pomoč. V zadnjih dneh je pritisk vseeno malo popustil.

Čufer je skušal potencialne investitorje na teh sestankih in že prej na letnem srečanju Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke prepričati, da je Slovenija svoje težave sposobna rešiti sama in da bo evropskim partnerjem ter mednarodnim trgom do 9. maja predstavila konkreten in verodostojen načrt javnofinančnih in reformnih ukrepov.

Do takrat mora namreč Evropski komisiji v okviru t.i. evropskega semestra poslati program stabilnosti in nacionalni reformni program, ki ju bodo v Bruslju nato do konca meseca ocenili in podali svoja priporočila. Tokrat oba dokumenta služita tudi kot vodilo mednarodnim vlagateljem.

Ne spreglejte