Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
17.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ekonomska svoboda Visio institut

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 17.19

6 let, 7 mesecev

Slovenija je najmanj ekonomsko svobodna država EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na lestvici ekonomske svobode je Slovenija skupaj s Kitajsko in Nigerijo pristala na 111. mestu med 157 državami, kar je za šest mest slabše kot lani in za 50 mest slabše kot leta 2010.

Poročilo Ekonomska svoboda sveta 2015, ki ga je danes objavil Visio institut, ugotavlja, da se je Slovenija najslabše odrezala pri obsegu državnega aparata (147. mesto) in zakonodaji (144. mesto), posebej slabo oceno si je prislužila glede mejne davčne stopnje (podatki se nanašajo na leto 2013).

Najslabše pri neodvisnosti sodstva, najboljše na področjih, ki jih ureja EU Od leta 2000 se je za Slovenijo najbolj poslabšala ocena glede neodvisnosti sodstva, in sicer s 7,14 na 2,38. Najbolje se je odrezala pri oceni vmešavanja vojske v vladavino prava in politiko, glede tistih postavk, ki jih urejajo pravila evroobmočja, in glede postopkov za ustanavljanje podjetij.

Najvišje Hongkong, najnižje Venezuela Vrh lestvice ekonomske svobode zasedajo Hongkong, Singapur, Nova Zelandija in Švica, prva iz EU sta Irska na osmem mestu in Združeno kraljestvo na 10. mestu.

Večja svetovna gospodarstva so na lestvici zasedla naslednja mesta: Kanada (deveto mesto), ZDA (16.), Finska (19.), Danska (22.), Japonska (26.), Norveška (27.), Nemčija (29.), Italija (68.), Francija (70.), Grčija (85.), Rusija (99.) in Kitajska (111.), kaže študija.

Slovenija je najmanj ekonomsko svobodna država Evropske unije, v Evropi pa se je slabše uvrstila le še Ukrajina, zasedla je 124. mesto.

Zakaj položaj Slovenije na lestvici upada? "Ker zadnja štiri leta nič ne delamo," odgovarja Porčnikova. "Leta 2008, ko se je zamenjala vlada, se je zgodil manjši upad v ekonomski svobodi, od takrat pa bolj ali manj stagniramo. Ker v svetu države postajajo vedno bolj ekonomsko svobodne, smo na lestvici vse nižje. Potrebne so konkretne reforme, da bi se stvari obrnile na bolje."

Porčnikova pravi, da bi se lahko na lestvici dvignili tudi z nekaj razmeroma preprostimi reformami. Če bi vlada na primer ukinila najvišji dohodkovni razred, da bi s tem v Sloveniji ohranili najbolj kvalificirano delovno silo, ali če bo Slovenija naprej privatizirala. Podaja NKBM se bo zagotovo odražala pri nadaljnji uvrstitvi, je prepričana Porčnikova. Opozarja tudi na dejstvo, da so slovenski delavci med najbolj obdavčenimi na svetu. K boljši uvrstitvi bi pripomogli tudi pokojninska in zdravstvena reforma.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo smo prosili za komentar ugotovitev iz poročila, a njihov odgovor še čakamo.

Ne spreglejte