Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 3. 2010,
10.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 9. 3. 2010, 10.48

7 let, 2 meseca

Slovenija izdala za milijardo evrov obveznic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Država je prodala novo petletno referenčno obveznico v višini ene milijarde evrov. Kuponska obrestna mera nove obveznice je določena pri 2,75 odstotka, dosežena cena pa znaša 99,453 odstotka.

Datum zapadlosti nove obveznice je 17. marec 2015.

Ministrstvo za finance želi izkoristiti močno zanimanje investitorjev Donos obveznice ob izdaji se je oblikoval v višini 37 bazičnih točk nad referenčno obrestno mero za zamenjavo (mid swap). Izdajo so skupaj vodili Abanka Vipa, Commerzbank, Royal bank of Scotland in Societe Generale, so danes sporočili z ministrstva za finance.

"Ministrstvo za finance želi skladno z izboljšanimi razmerami na kapitalskih trgih v zadnjem tednu pravočasno izkoristiti močno zanimanje investitorjev po visoko bonitetnih naložbah," so pojasnili na finančnem ministrstvu. Gre za drugo letošnjo izdajo državnih obveznic; prvo, desetletno v višini 1,5 milijarde evrov s 4,125-odstotno obrestno mero ter dospelostjo 26. januarja 2020, je država izdala 18. januarja.

Po petkovi podelitvi mandata za izdajo nove državne obveznice so glavni organizatorji izdaje v ponedeljek uradno odprli knjigo naročil. "Naročila so prihajala zelo hitro in v manj kot uri presegla eno milijardo evrov," so sporočili z ministrstva. Ob zaprtju knjige naročil je znesek vseh naročil znašal 1,7 milijarde evrov.

Največji delež vpisali nemški investitorji Obveznica je bila prodana širokemu krogu investitorjev, ki so skupaj oddali 138 naročil. Med njimi so izstopale banke, ki so vpisale 46,9 odstotka izdaje, upravljavci premoženja so bili v izdaji udeleženi s 37,5 odstotka, zavarovalnice in pokojninski skladi z 11,7 odstotka, centralne banke in agencije s 3,7 odstotka ter ostali investitorji z 0,2 odstotka.

Izdaja je po navedbah finančnega ministrstva pritegnila investitorje iz vse Evrope, pri čemer so največji delež vpisali nemški investitorji v višini 33,5 odstotka izdaje. Investitorjem iz Italije je bilo dodeljeno 11,5 odstotka, iz Beneluksa 10,9 odstotka, iz Velike Britanije 9,9 odstotka, Francije 8,3 odstotka, investitorjem iz Skandinavije 5,6 odstotka, Avstrije 4,1 odstotka, Švice 3,8 odstotka ter ostalim v višini 2,2 odstotka izdaje. Domačim investitorjem je bilo prodano 10,2 odstotka izdaje.

Država je tako letos že drugič izdala obveznico in po navedbah ministrstva s tem dopolnila krivuljo donosnosti slovenskih državnih vrednostnih papirjev še z ročnostjo pet let.

Kljub nedavnim pretresom na finančnih trgih sta nižji zahtevani kreditni pribitek in visoka kakovost knjige naročil potrdila dobro prepoznavnost in položaj Republike Slovenije na kapitalskih trgih. Uspešno izvedena transakcija še nadalje prispeva k utrditvi položaja Slovenije kot uveljavljene države - izdajateljice v območju evra, navajajo na ministrstvu.

Lani je Slovenija na mednarodnih trgih izdala tri obveznice: petletno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov, triletno obveznico v višini ene milijarde evrov in petnajstletno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov. Prvo je Slovenija izdala konec januarja, drugo konec marca, tretjo pa v začetku septembra.

Ne spreglejte