Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2011,
12.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 2. 2011, 12.53

7 let, 2 meseca

Slovenija in Makedonija za krepitev gospodarskega sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski in makedonski gospodarstveniki so se na poslovni konferenci na Brdu pri Kranju zavzeli za krepitev poslovnih vezi in za povečanje blagovne menjave ter njeno uravnoteženje.

Prizadevanja sta podprla tudi slovenski predsednik Danilo Türk in njegov makedonski kolega Gjorge Ivanov.

V minulih dveh letih se je obseg blagovne menjave zmanjšal "Slovenija in Makedonija sta državi, ki sta vedno razumeli druga drugo in kjer je bilo gospodarsko sodelovanje vedno naravni izraz globljega kulturnega medsebojnega razumevanja in spoštovanja," je v nagovoru gospodarstvenikom iz obeh držav poudaril Türk, a opozoril na vprašanja, ki se postavljajo v zadnjem času. V minulih dveh letih se je namreč obseg blagovne menjave med državama zmanjšal.

Türk: Kapital za naprej so dobri odnosi med ljudmi "Želimo, da bi se trendi obrnili, da bi naša blagovna menjava rasla in bila čim bolj uravnotežena," je izpostavil Türk, ki je prepričan, da so kapital za naprej dobri odnosi med ljudmi, med katerimi je po vizumski liberalizaciji znova omogočena normalna komunikacija. Poleg krepitve blagovne menjave je predsednik posebej opozoril tudi priložnosti za intenzivnejše sodelovanje na področju energetike, telekomunikacij in turizma.

Ivanov: Niso še izčrpane vse možnosti za izboljšanje sodelovanja Da še vedno niso izčrpane vse možnosti za izboljšanje sodelovanja, je prepričan tudi makedonski predsednik Ivanov in pojasnil, da je bila takšna že ugotovitev po torkovih pogovorih z vodstvom slovenske države. Konferenca pa daje predstavnikom podjetij iz obeh držav priložnost za ustvarjanje novih poslovnih stikov in krepitev obstoječih ter za sklenitev konkretnih poslov.

"Slovenija je eden naših najpomembnejših trgovskih partnerjev in zavzema enega prvih mest tujih investitorjev v Makedoniji," je pojasnil Ivanov in izpostavil, da so se vsa slovenska vlaganja, med katerimi je omenil Lek, Fructal, Engrotuš in Merkur, v Makedoniji izkazala za uspešna. Slovenski izdelki namreč pri makedonskih potrošnikih uživajo velik ugled in so znak za kakovost. Zlasti je v Makedoniji mogoče najti slovenska zdravila, živila in avtomobilske gume.

Med blagovno menjavo držav pa je značilno neravnovesje med izvozom in izvozom. Podatki kažejo, da je v prvih enajstih mesecih minulega leta Slovenija v Makedonijo izvozila za 128 milijonov evrov blaga, uvozila pa za 30 milijonov evrov, pri čemer so prevladovali proizvodi iz železa in jekla. Ivanov pričakuje, da se bo to neravnotežje v prihodnje zmanjševalo, saj tudi makedonske družbe izdelujejo konkurenčne izdelke, ki so iskani na slovenskem trgu in uživajo ugled med slovenskimi potrošniki.

Vladi bosta krepitev gospodarskega sodelovanja podpirali Da je cilj povečanje in uravnoteženje blagovne menjave, je zagotovila tudi gospodarska ministrica Darja Radić, ki je izpostavila, da potenciali za to so. Slovenska in makedonska vlada bosta krepitev gospodarskega sodelovanja podpirali, sta obljubila tako Radićeva kot podpredsednik makedonske vlade, zadolžen za ekonomska vprašanja Vladimir Peševski.

"Optimizem, da lahko sodelovanje močno povečamo" "Vse, kar smo zgradili, daje optimizem in zavezo, da lahko medsebojno gospodarsko sodelovanje med obema državam močno povečamo," je prepričan generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Verjame, da ima gospodarstvo obeh držav vse možnosti tudi za to, da skupaj nastopa na tretjih trgih.

"Kriza vzbuja tudi nove priložnosti" "Kriza ne pušča samo skrbi, ampak vzbuja tudi nove priložnosti," je zagotovil Hribar Milič in dodal, da v slovenskem gospodarstvu ocenjujejo, da je najbolj zanesljivi vir izhoda iz krize prav internacionalizacija in globalizacija gospodarskega poslovanja, vstopanje na nove trge in iskanje novih partnerstev po vsem svetu.

Krepitvi gospodarskega sodelovanja je bil med drugim namenjen tudi tokratni dvodnevni uradni obisk makedonskega predsednika v Sloveniji. Tako Ivanov kot njegov gostitelj Türk sta že ob torkovem začetku obiska ocenila, da so odnosi med državama odlični in brez odprtih vprašanj, so pa še velike priložnosti prav za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Ne spreglejte