Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
17. 10. 2013,
14.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 17. 10. 2013, 14.43

7 let, 2 meseca

"Slovenija ima konkurenco pri prodaji podjetij" (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji se je dolgo govorilo o privatizaciji, a malo naredilo, je na slovensko-ameriški konferenci dejal Mitja Mavko s finančnega ministrstva. Udeleženci konference so pozdravili prodajo Heliosa.

Na investicijski razvojni konferenci U.S. – Slovenia Business Bridge, ki jo je pripravila ameriška trgovinska zbornica (AmCham) v Sloveniji, je državni sekretar na ministrstvu za finance Mitja Mavko med razpravo o privatizaciji in prestrukturiranju podjetij v državni lasti priznal, da se je v Sloveniji do zdaj o tem veliko govorilo, a malo naredilo. Trenutna vlada je hotela to uresničiti in je pripravila seznam 15 podjetij, ki jih namerava prodati. S tem ne bi le privabila tujih vlagateljev, ki bodo s seboj prinesli boljše upravljanje, ampak tudi zmanjšala javni dolg, ki se bo zaradi sanacije bančnega sektorja še povečal.

Prvo podjetje z omenjenega seznama, ki je bilo prodano, je domžalski Helios. Sogovorniki so prodajo pozdravili kot dobro znamenje. Član uprave Soda Matej Runjak je dejal, da je nemogoče koordinirati prodajo vseh 15 podjetij naenkrat, zato nameravajo začeti pri tistih, ki jih je lažje prodati. Napovedal je, da bo vlada do poletja 2014 prodala Telekom. Archibald Kremser, član uprave NLB, je poudaril, da Slovenija ni edina država, ki prodaja podjetja, zato ima konkurenco. Opozoril je na dejstvo, da v procesih privatizacije v Sloveniji včasih sodeluje tudi več deset partnerjev, kar otežuje koordinacijo.

Rob Irwing, vodja mednarodne pravne družbe White & Case, ki je v Sloveniji prisotno sedem let, je potrdil, da ima Slovenija s stališča vlagateljev dobra podjetja, vendar so v preteklosti pogosto naleteli na sovražno naravnanost uprav podjetij, hkrati pa procesi prodaj niso bili pregledni. Opozoril je na nerealistična pričakovanja javnosti, da lahko država dobro proda tudi močno zadolžena podjetja, čeprav bi bilo, kot je dejal, za državo v številnih primerih bolje, da bi taka podjetja prodala za en evro. Posebej je poudaril, da v procesih prodaje podjetij ne sme biti kaosa: "Dlje ko prodaja traja, slabši je pogajalski položaj Slovenije."

Misliti zunaj okvirjev Med razpravo o tujih neposrednih naložbah je direktor javne agencije Spirit Slovenija Boštjan Skalar poudaril, da je blagovna menjava med ZDA in Slovenijo majhna, da pa bi lahko, če bi mislili zunaj okvirjev, k nam privabili tudi velike vlagatelje iz ZDA.

Direktorica NP Consultinga Nevenka Črešnjak Pergar se je dotaknila vprašanja birokratizacije, ki omejuje tudi tuje vlagatelje v Sloveniji. Birokracija ni breme le v Sloveniji, je dejala in ponudila podatek, da bi zmanjšanje birokracije znotraj Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) prineslo povečanje gospodarske rasti za eno odstotno točko."Debirokratizacija je mogoča, a le s pravim vodenjem, kar je mogoče v zelo kratkem času. Potrebna je sprememba miselnosti uradnikov. Zaradi birokracije ne odhajajo le tuji, temveč tudi slovenski vlagatelji," je opozorila.

Odpiranje slovenskega trga ni konec slovenske suverenosti Predsednik Slovenije Borut Pahor je ob odprtju konference spomnil, da jo je prvič nagovoril pred leti še kot premier. Od tedaj se je veliko spremenilo, je poudaril in dejal, da je ena od pomembnih razlik splošna miselnost, ki se glede tujih naložb spreminja. "Kot premier sem imel velike težave s prepričevanjem kolegov in javnosti, da odpiranje slovenskega trga ni konec slovenske suverenosti, temveč njen začetek," je zbranim ameriškim in slovenskim poslovnežem povedal predsednik, ki je prepričan, da se bo Slovenija v petih, desetih letih dramatično spremenila na bolje.

Nekaj let pozneje se ta miselnost spreminja na bolje, je prepričan Pahor, ki poziva: "Odprimo svoje trge, povabimo tuje vlagatelje, da pridejo v Slovenijo, tukaj poslujejo, odprejo vrata drugim, da pridejo." O prihodnosti razmišlja optimistično. "Smo v težavah, vendar obstajajo znamenja, da se Slovenija počasi izboljšuje, da gre v pravo smer," je dodal Pahor in napovedal, da si bo prizadeval za kompromis med slovenskimi političnimi strankami o tem, kako državo potegniti iz težav, v katerih se je znašla. "Po petih letih krize je večina ljudi, s katerimi se pogovarjam, prepričana, da moramo nadaljevati strukturne reforme," je povedal in napovedal, da za predvidoma november načrtuje novo srečanje s predstavniki parlamentarnih strank.

To, kar smo obljubili poslovnim partnerjem, moramo uresničiti, je povedal in spomnil na ustanovitev slabe banke in odločitev o privatizaciji 15 podjetij. "Želel bi videti naslednji paket 15 podjetij," je dejal v odgovoru na vprašanja, ki so mu jih zastavili gosti.

Ameriški trg obljubljena dežela za posle Eden od najbolj uspešnih slovenskih poslovnežev, soustanovitelj in lastnik Studia Moderna Sandi Češko je poudaril, da je ameriški trg za inovativna podjetja najboljši, saj tamkajšnja podjetja iščejo inovativne rešitve. "Tam me niso nikoli vprašali, kdo si, od kod prihajaš, temveč kaj nam lahko ponudiš." Dodal je, da je ameriški trg še vedno obljubljena dežela za posle, da je pregleden, stroški tam pa so nižji kot v Sloveniji.

Na poslovni večerji je premierka Alenka Bratušek izpostavila prednostne naloge slovenske vlade za izboljšanje gospodarskih razmer v državi. "Zadnji dve desetletji nam je šlo zelo dobro, tako v političnem, kot ekonomskem smislu. Lahko bi rekli, da smo postali žrtve lastnega uspeha. Zaradi naših dosežkov nismo namenjali pozornosti problemom, takrat, ko bi to morali storiti, ampak smo jih pometli pod preprogo in upali, da bodo tam tudi ostali," je dejala.

Med prednostnimi nalogami je Bratuškova izpostavila stabilizacijo bančnega sektorja, konsolidacijo javnih financ in ponovni zagon ter konkurenčnost gospodarstva. Pomemben faktor pri ponovnem zagonu gospodarstva so po njenem prepričanju tudi tuje neposredne investicije, ki bi jih morali dodatno spodbuditi. Poudarila je, da Slovenija in ZDA delita skupne vrednote in prepričanja, zaradi česar lahko dobro sodelujeta na gospodarskem in političnem področju.

Ne spreglejte