Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
25. 8. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

torrenti bitcoin kriptovalute Iconomi

Četrtek, 25. 8. 2016, 10.30

6 let, 6 mesecev

Slovenci po milijon evrov odhajajo v kriptosvet

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Digitalni denar kriptovaluta | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prva globalna platforma za upravljanje skladov v decentralizirani ekonomiji je plod slovenskega znanja. Platforma Iconomi bo z zbiranjem virtualnega denarja omogočila "uberizacijo" investicijskih kriptoskladov.

Mlado slovensko startup podjetje Iconomi danes začenja zbirati zagonski kapital z novo obliko množičnega zbiranja sredstev ICO (Initial Coin Offering). Zbrati nameravajo milijon evrov. Pojasnjujejo, da so se za množično zbiranje odločili, ker klasični načini startup zbiranja denarja vzamejo veliko energije, zato se podjetniki ne morejo dovolj posvetiti idejam za svoj posel.

Pri Iconomi z množičnim financiranjem ne bodo zbirali klasičnega denarja, temveč virtualni denar investitorjev, ki bodo v zameno za vložek pridobili delež podjetja. Iconomi bi tako lahko postal vzorčni primer za financiranje drugih ambicioznih projektov, ki delujejo po načelu decentralizirane ekonomije.

Kaj je decentralizirana ekonomija?

Decentralizirana ekonomija temelji na tehnologiji verige podatkovnih blokov (angleško blockchain) in je v izjemnem porastu. Gre za neke vrste sledenje podatkom od začetka do konca, ki naročnikom zagotavlja, da ti niso ponarejeni. Zanje se vse bolj ogrevajo banke, borze, državne administracije, politične stranke … 

Vse kaže, da so virtualne valute in bitcoin kot njihov najbolj prepoznaven predstavnik prvi korak k decentralizaciji finančnih storitev in celotnega gospodarstva. To dokazujejo podjetja tveganega kapitala, ki vse več investirajo v podjetja, ki razvijajo strojno opremo za poslovanje z digitalnimi valutami. Ko bo ta razvoj dosegel zadovoljivo uporabniško raven, bo ljudem vseeno, ali poslujejo z bitcoini ali s kakšno drugo kriptovaluto, pomembno bo, da je preprosto in poceni, napovedujejo poznavalci.

Iconomi | Foto: Iconomi Foto: Iconomi Torrentov jim še ni uspelo ukiniti

Vsem dobro poznan primer decentraliziranega gospodarstva predstavljajo torrenti oziroma program za izmenjavo datotek. Zabavna industrija se jih na vso moč trudi ukiniti, a ji do zdaj še ni uspelo, pojasnjuje soustanovitelj Iconomija Jani Valjavec.

"Prav to je največja prednost novih tehnologij, ki so jih prepoznala številna podjetja. Svoje delnice izdajajo v obliki virtualnega denarja. Znotraj tega se vzpostavlja neke vrste nova ekonomija," pravi Valjavec, ki ima v lasti že platformo za plačevanje z bitnimi kovanci Cashila.

Ta deluje kot spletna banka, prek katere lahko lastniki bitnih kovancev hitro in preprosto poravnajo svoje račune tretjim osebam. Plačnik plača v bitcoinih, prejemnik pa dobi denar v evrih.

Z zbranim denarjem želijo prekositi FlyKly

Z zbranim denarjem bodo v Iconomiju financirali razvoj tehnične in finančne infrastrukture ter platformo za upravljanje skladov. Glede na to, da so letos startupi po svetu s tovrstnim načinom zbiranja kapitala zbrali že 250 milijonov evrov in da gre za investicijo v disruptivni projekt, kar pomeni, da temelji na drugačnem poslovnem modelu od obstoječih, se v Iconomiju nadejajo svoj cilj celo preseči. Največ vplačil pričakujejo od posameznikov, ki se ukvarjajo s kriptovalutami. Ker so v tem dobro poučeni, verjamejo, da bodo znali presoditi, ali je slovenski projekt zaupanja vreden.

To bi bil finančno gledano največji slovenski množično financirani projekt, s katerim bi prekosili najuspešnejši slovenski projekt. Niku Klanšku je pred tremi leti na Kickstarterju uspelo za financiranje pametnega kolesa FlyKly zbrati 700 tisoč dolarjev.

Iconomi | Foto: Iconomi Foto: Iconomi

Plačilo na Iconomiju bo mogoče v treh kriptovalutah (bitcoin, ether in lisk) ter evrih in dolarjih. Če omenjene vsote ne bodo zbrali, bodo vlagateljem denar vrnili, projekt pa opustili. Zagonski kapital lahko prispeva vsakdo ter tako sodeluje pri projektu.

V zgodnji fazi so donosi najvišji

Namen Iconomija je, da v prihodnje zapletene postopke vlaganja v perspektivna podjetja poenostavi. V zgodnjih fazah je sicer tveganje najvišje, najvišji pa so tudi donosi, vendar so te priložnosti v resnici dostopne le tehnično podkovanim poznavalcem. Iconomi želi zato postati pomemben igralec na svetovnem investicijskem trgu.

"Iconomi smo ustanovili na podlagi potreb investitorjev, ki želijo višje donose, kot jih lahko dosegajo v 'stari ekonomiji', a nimajo potrebnega znanja in časa, da bi spremljali vse novosti v svetu kriptovalut. Vlagateljem bomo s postavitvijo platforme in skladov, ki bodo delovali prek nje, omogočili popolno preglednost, varnost, 24-urno dostopnost sredstev in jim olajšali vstop v investicijski svet, hkrati pa bomo z razpršenostjo naložb vlagatelje zaščitili pred visoko volatilnostjo, ki vlada v svetu kriptovalut," še pojasnjuje soustanovitelj podjetja Tim Mitja Žagar.

Ne spreglejte