Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
19.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 19.30

7 let, 2 meseca

Slovenci na počitnicah: kljub krizi rast rezervacij najdražjih turističnih aranžmajev

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kako je gospodarska kriza vplivala na navade Slovencev glede preživljanja dopusta? Potujemo več ali manj? Izbiramo dražje ali cenejše počitniške pakete?

V turistični agenciji Palma so nam pojasnili, da je število rezervacij počitnic v njihovi agenciji povsem primerljivo z lanskim letom. "Po naših opažanjih se je morda večji naval na poletne rezervacije začel nekoliko pozneje, za kar verjamemo, da je bilo krivo tudi nič kaj poletno vreme. Sicer pa tudi drži, da vse več naših gostov prepoznava velike prednosti zgodnjih rezervacij, kot so popusti in široka paleta izbire, zato vedno več poletnih rezervacij beležimo že v zimskih oziroma pomladanskih mesecih," so izpostavili.

Trend so počitnice all inclusive

Po njihovih besedah so zadnja leta zagotovo trend tako imenovane počitnice all inclusive, s storitvijo vse vključeno, katerih prednost gostje prepoznavajo v tem, da jim je vnaprej znan proračun, ki ga namenijo oddihu, in vse storitve, ki jih aranžma vključuje. Kot pravijo, počitnice all inclusive hkrati veljajo za cenovno zelo ugodne počitnice, z odlično ponudbo tovrstnega oddiha pa se lahko pohvalijo predvsem Egipt, Tunizija, Turčija in tudi grški otoki, ki svojo ponudbo prilagajajo povpraševanju.

"Ne moremo mimo opažanj, da je trg v zadnjih obdobjih postal bolj občutljiv na ceno. Gostje se tako po naših opažanjih bolj premišljeno odločajo o tem, kam in s kom bodo potovali, saj seveda želijo in pričakujejo največ za njihov denar. Na eni strani vlogo tako igra cena, na drugi pa kakovostna ponudba, ki bo zadovoljila želje in pričakovanja gosta," so sklenili.

Število potnikov se ni spremenilo

Tudi v turistični agenciji Kompas pravijo, da je trenutno število rezervacij zelo podobno lanskemu letu. "Glede na podrobne analize smo ugotovili, da stranke v primerjavi z lanskim letom zapravijo nekoliko manj. Odločajo še za nekoliko cenejše aranžmaje. Glede na to, da prihajamo v vrhunec sezone, se bo v prihodnjih tednih pokazal pravi obraz gospodarske krize, saj veliko strank v tem času računa na ugodne cene, ki so pogoj, da se bodo odločile za počitnice," poudarjajo.

Kot pravijo, se torej število njihovih potnikov ni spremenilo, opažajo pa trend, da se ljudje odločajo za nekoliko ugodnejše počitnice. "Ljudje vzamejo še nekoliko več časa, da se odločijo za izbiro počitniškega aranžmaja. Opažamo, da je več posvetovanja z našimi strokovnjaki na prodajnih mestih. Veliko je informativnih izračunov, ki potem stranki pokažejo celotno sliko," so zatrdili, vendar ob tem opozarjajo, da je težko posploševati, saj hkrati beležijo porast rezervacij najdražjih turističnih aranžmajev.

Ne spreglejte