Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
10.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kefirko Kickstarter

Četrtek, 6. 11. 2014, 10.40

7 let, 2 meseca

Slovenci na Kickstarter s pripomočkom za domačo izdelavo kefirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kefirko je pripomoček, s katerim lahko doma na preprost način izdelamo probiotično pijačo. Marko Borko in Andrej Glažar želita za proizvodnjo kefirka na Kickstarterju zbrati 24 tisoč evrov.

Slovenska ekipa, ki jo sestavljajo Marko Borko, Andrej Glažar in Niko Klanšek, je že v prve pol ure po zagonu kampanje za kefirka na Kickstarterju pristala med izpostavljenimi projekti (Kickstarter Staff Picks).

V kampanji, ki bo trajala do 5. decembra, želijo zbrati 30 tisoč dolarjev oziroma okoli 24 tisoč evrov za vzpostavitev proizvodnje preprostega gospodinjskega pripomočka, s katerim lahko na preprostejši način pripravimo vedno svež kefir.

Cenejši in bolj preprost način za vedno svežo probiotično pijačo Kefir je naravni probiotik, ki ga že od nekdaj pripravljajo doma, na tradicionalen način, saj le tako res vsebuje polno mero probiotikov in drugih sestavin, ki koristijo našemu telesu. Prednost uporabe kefirka ekipa vidi tudi v tem, da je "cena kefirja v trgovini precej visoka, medtem ko si lahko vrednost nakupa ob dnevnem uživanju kefirja povrnemo že v enem mesecu".

Ker je priročno zasnovan, za izdelavo kefirja ni treba kupiti cedilk in drugih dodatkov, ki jih sicer potrebujemo za domačo izdelavo te pijače.

Marko Borko se je ideje za izdelavo kefirka domislil po nekajmesečni domači izdelavi kefirja, pri kateri ga je motilo predvsem "packanje z neprilagojenimi siti". Ob prebiranju forumov je zasledil, da kefir ne sme priti v stik s kovino, zato se je njegov nakup opreme za izdelavo izkazal za neustreznega. "Ker sem tudi ljubitelj inoviranja in oblikovanja, sem se kar sam lotil oblikovanja produkta z namenom, da si proces izdelave kefirja poenostavim."

Od ideje, testnih izdelkov in promoviranja do kampanje na Kickstarterju je minilo le nekaj mesecev.

Pri razvoju so si pomagali s 3D-tiskom Pri razvoju izdelka si je ekipa pomagala s 3D-tiskalniki. "Z njim smo lahko preizkušali različne oblike, gostote in velikosti pokrova za prelivanje kefirja," razlaga Borko. "Slojeviti način izdelave produktov (3D-tisk) je postal precej dostopen za razvijalce izdelkov, kar zelo poenostavi razvoj in pripomore h kakovosti.

Cilj: zbrati sredstva za zagon proizvodnje Načeloma so za izdelavo izdelka dogovorjeni z lokalnimi proizvajalci. Avtor kefirka pravi, da so največji del stroški za izdelavo kalupov, ki bi jim omogočili proizvodnjo. Kickstarter jim bo tako omogočil le delno pokritje zagonskih stroškov.

"Glavno tveganje bi lahko bilo, če nam projekta ne bi uspelo dovolj odmevno predstaviti na Kickstarterju in tako glas o možnosti lažje izdelave kefirja ne bi prišel do pravih ušes," se v ekipi zavedajo tudi ovir.

Spletni portal za vse, ki iščejo ali podarjajo kefirjeva zrna Ker pa so želeli pri razvoju izdelka razmišljati tudi širše in vanj vključiti ljudi, so zasnovali tudi spletni portal Kefirhood za tiste, ki iščejo ali imajo odveč kefirjeva zrna, ki jih potrebujemo za izdelavo domačega kefirja. Na spletni strani lahko izveste, kdo v vaši bližini jih ponuja ali išče.

Ne spreglejte