Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
18.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mleko mlečni izdelki Kitajska Dejan Židan

Sreda, 11. 2. 2015, 18.03

7 let, 2 meseca

Slovenci bi lahko še letos mlečne izdelke izvažali na Kitajsko (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kitajski inšpektorji, ki so v Sloveniji pregledovali obrate za proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov, so z videnim zadovoljni. Slovenija bi lahko z izvozom mlečnih izdelkov na Kitajsko začela letos.

Kitajski inšpektorji so opravili nadzor vse verige – obiskali so kmetijo, zbiralnico mleka, dve mlekarni, Ljubljanske mlekarne in Mlekarno Celeia, ter nacionalni veterinarski laboratorij, je po sestanku ob koncu njihovega obiska v izjavi za medije v Ljubljani povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

Kitajci so bili z videnim zadovoljni Na podlagi tega so ocenili, da je Slovenija vzpostavila dober sistem za nadzor varne hrane, da ima visoko usposobljeno veterinarsko službo, ki jo opravlja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da so obrati dobri in da lahko Slovenija zanesljivo zagotovi varnost hrane.

Kitajska uvoz mleka in mlečnih proizvodov dovoli le 33 državam Kitajska agencija za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno je pristojna za odobritev uvoza prehranskih proizvodov na Kitajsko. Slovenija je vlogo za odobritev izvoza mleka in mlečnih proizvodov na ta rastoči trg vložila decembra 2012, strani pa sta postopke izpeljali zelo hitro, je dejal Židan. "Kitajska v tem trenutku dovoli uvoz mleka in mlečnih proizvodov samo 33 državam. Seznam držav, ki so v čakalni vrsti, je skoraj tako dolg kot seznam držav, ki so že dobile odobritev," je pojasnil minister, ki se veseli, da bodo slovenski kmetje na razpolago dobili trg s približno 1,35 milijarde prebivalcev.

Zelo natančni pri varstvu potrošnikov Kitajska agencija bo zdaj pripravila protokol, ki ga morata državi podpisati, omogočal pa bo izdajo certifikatov za prodajo mlečnih izdelkov. Kot je pojasnila direktorica uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, je treba zdaj urediti samo še malenkosti, kakšnih velikih razlik med stranema pa po njenih besedah ni. "Kitajci so pri varstvu potrošnikov zelo natančni. Želijo zelo močne zaveze, kar zadeva varnost hrane," je dodala. Cilj je, da bi strani protokol podpisali ob obisku visoke delegacije kmetijskega ministrstva na Kitajskem, ki je predviden sredi tega leta. Slovenijo bo takrat zastopala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša.

Slovenski izdelki že letos na Kitajsko? "Menimo, da obstaja realna možnost, da bi lahko slovenski proizvajalci mlečne proizvode že letos izvažali na Kitajsko," je povedal Židan. Kot je dejal, ima del kitajske populacije, približno 10 odstotkov prebivalcev, zelo dober materialni status, zato iščejo hrano z dodano vrednostjo. "Cena je manj pomembna, pomembna je inovativnost proizvodov," je dejal.

Na Kitajsko sirni proizvodi in namazi Slovenija, ki ima na področju proizvodnje mleka trenutno okoli 120-odstotno samooskrbo, bi lahko na Kitajsko izvažala sirne proizvode in namaze, ne pa surovega mleka, ker logistično to po ministrovih besedah ni izvedljivo. Strani bosta proučili tudi možnost za izvoz slovenskih mesnin na Kitajsko, je povedal Židan. "Vse evropske države si želimo, da v obdobju, ko upadajo mlečne kvote in ko še vedno velja ruski embargo, iščemo sekundarne trge," je dejal minister in spomnil na uspešen izvoz slovenskega vina na Kitajsko.

Dobra praksa se je že izkazala pri vinu Najprej smo začeli na Kitajsko izvažati majhne zaboje vina, leta 2013 pa so naši vinarji s tem zaslužili že dobrih 400 tisoč evrov. Lani naj bi bila ta številka še višja, a Židan o tem podrobno ni želel govoriti, ker uradnih podatkov še nima. "Pri izvozu vina imamo domet do 10 milijonov evrov, morda tudi več, predvidevam pa, da se bo podobno začelo tudi pri mleku," je optimističen minister.

Ne spreglejte