Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 1. 2011,
8.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 16. 1. 2011, 8.03

7 let, 2 meseca

Skupina Tuš Holding v letu 2010 ni dosegla načrtovanih prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina Tuš Holding naj bi lani ustvarila 830 milijonov evrov prihodkov, čeprav je poslovni načrt za leto 2010 predvideval 946,8 milijona evrov prihodkov in milijon evrov dobička.

V letu 2009 pa je skupina ustvarila 819,8 milijona evrov prihodkov, čista izguba pa je takrat znašala skoraj 29 milijonov evrov.

Reprogram posojila - pogovori potekajo V Tuš Holdingu so na vprašanje, ali je dosežen dogovor z bankami glede reprograma posojil, odgovorili, da pogovori potekajo z vsemi njihovimi poslovnimi partnerji, med njimi tudi s partnerji iz finančnega segmenta, že vrsto let potekajo tudi stalna dogovarjanja in usklajevanja, katerih rezultat so fleksibilna sprejemanja za vse strani ugodnih rešitev. O konkretnih dogovorih v Tuš Holdingu ne želijo govoriti, saj pri odnosih s poslovnimi partnerji spoštujejo poslovno etiko in sprejete zaveze.

Velika prezadolženost podjetja Zatrdili so, da so vse njihove finančne obveznosti realno obvladljive in običajne za obseg njihovega poslovanja. Po neuradnih podatkih je Tuš Holding močno prezadolžen, saj naj bi bankam moral vrniti 400 milijonov evrov dolgoročnih kreditov in 100 milijonov evrov kratkoročnih kreditov, dobaviteljem pa je dolžan 180 milijonov evrov. Banke, najbolj izpostavljena naj bi bila Abanka, od lastnika in direktorja Tuš Holdinga Mirka Tuša zahtevajo dezinvestiranje dejavnosti, ki niso njegove osnovne panoge.

Bankirji za prodajo Tuš Oila in Tušmobila Tuš naj bi z bankami že dosegel dogovor, da mu reprogramirajo vse obroke posojil do 15. februarja letos, vendar banke zahtevajo tudi prodajo zemljišč in nepremičnin v državah nekdanje Jugoslavije (največ zemljišč ima Tuš v Srbiji). Poleg tega bankirji zahtevajo prodajo Tuš Oila, ki obvladuje tretjo največjo verigo bencinskih servisov v Sloveniji, in Tušmobila. Slednjega Tuš Holding že kar nekaj časa neuspešno prodaja. Na Tušmobil, ki so ga skušali prodati francoskemu Orangeu za približno 100 milijonov evrov, je vezanih za 200 milijonov evrov bančnih posojil, v letu 2009 pa je imel 25,6 milijona evrov čiste izgube. Prav telekomunikacijski del holdinga je najbolj prispeval k izgubi skupine Tuš Holding v letu 2009.

V Tuš Holdingu zagotavljajo, da so lani kljub oteženim ekonomskih razmeram, ki so zahtevale prilagajanje, ponosni na svojo razvojno dinamiko na segmentu novih naložb. Lani so namreč odprli peti in hkrati največji nakupovalno-zabaviščni center Planet Tuš v Kopru. Prav tako so nadaljevali z razvojem verige bencinskih servisov Tuš Oil in Tuš drogerij.

"Verige naših trgovin v tujini ostajajo" Tuš Holding ima v tujini 26 supermarketov, od tega štiri v Makedoniji, sedem v Srbiji ter 15 v Bosni in Hercegovini. "Poslovanje na tujih trgih je skladno s pričakovanji. Verige naših trgovin v tujini pa ostajajo, kljub izkazanim interesom, v naši lasti, kot sestavni del Tuš Holdinga," so še navedli v holdingu.

Ne spreglejte