Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2011,
10.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 12. 2011, 10.56

7 let, 2 meseca

Skupina Triglav in Sava Re opozarjata na možnost znižanja bonitetne ocene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bonitetna agencija Standard & Poor's je minuli teden zagrozila z znižanjem bonitetne ocene 15 članic območja evra, tudi Slovenije.

To bi lahko v primeru znižanja ocene omenjenim državam znižala tudi bonitetno oceno skupine Triglav in Pozavarovalnice Sava, so ločeno opozorili iz Zavarovalnice Triglav in Save Re. Opozorilo zavarovalnicam in zavarovalniškim skupinam Standard & Poor's je prejšnji ponedeljek objavil opozorilo o morebitni negativni spremembi bonitetnih ocen 15 članic območja evra, med njimi tudi Slovenije. Kot neposredno posledico tega je agencija v petek objavila tudi opozorilo o morebitni negativni spremembi bonitetnih ocen določenih evropskih zavarovalnic oziroma zavarovalniških skupin, med njimi Allianza, Generali, Mapfre, Axa, Pozavarovalnice Sava in skupine Triglav, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

Znižanje za največ eno enoto Glede dolgoročne bonitetne ocene skupine Triglav, ki se nanaša tudi na Zavarovalnico Triglav in Pozavarovalnico Triglav Re, in ki trenutno znaša A, je Standard & Poor's objavil opozorilo, da lahko zaradi njene ocene o visoki verjetnosti izredne finančne pomoči v primeru finančnih težav s strani Slovenije pride do morebitnega znižanja bonitetne ocene za največ eno enoto, to je na oceno A-. Morebitna sprememba oziroma znižanje dolgoročne bonitetne ocene skupine Triglav bo odvisna od višine morebitnega znižanja dolgoročne bonitetne ocene Slovenije.

SOD lastnik četrtine v Pozavarovalnici Sava Iz Save Re pa so prek spletnih strani Ljubljanske borze ločeno sporočili, da bi morebitno znižanje bonitetne ocene Slovenije neposredno vplivalo tudi na bonitetno oceno Save Re, saj ima Slovenska odškodninska družba, ki je z državo povezana oseba, v Pozavarovalnici Sava 25-odstotni lastniški delež.

Pozavarovalnica Sava je v zadnjih treh letih, ki so bila za svetovno gospodarstvo obdobje krize in težkih preizkušenj, ki jih je okusila tudi sama, s strani bonitetne agencije ocenjena z A- stabilno srednjeročno napovedjo. Standard & Poor's je Pozavarovalnici Sava oceno konec oktobra znova potrdil.

Pozitivni poslovni rezultati Morebitno znižanje ocene Sloveniji za dve stopnji lahko povzroči padec ocene Pozavarovalnice Sava na BBB+, na kar družba nima nobenega vpliva. Razlogov za morebitno znižanje ocene Pozavarovalnice Sava ni iskati v kapitalski ustreznosti ali poslovanju družbe, saj izkazuje trend kontinuirane rasti in pozitiven rezultat poslovanja, zagotavljajo v družbi.

Presežek razpoložljivega kapitala Družba je v tretjem četrtletju letos zabeležila dobiček, poslovni izid po obdavčitvi tako znaša dobrih 7,09 milijona evrov, kar je več kot štirikratnik poslovnega izida v enakem lanskem obdobju. Pozavarovalnica Sava je kapitalsko ustrezna in ima 160-odstotni presežek razpoložljivega kapitala nad minimalnim, so navedli.

Znižanje ocene na BBB+, ki jo je Pozavarovalnica Sava že imela od leta 2005 do 2008, bi lahko vplivalo na nekatere pozavarovalne posle, predvsem tiste, ki so bili pridobljeni na račun ugleda evropske pozavarovalnice z bonitetno oceno A-. Po grobih ocenah bi lahko prišlo do izgube pozavarovalne premije v Rusiji, na Japonskem, v Indiji in Avstraliji, predvsem zaradi prakse na teh trgih, da se zavarovalnice pozavarujejo pri pozavarovalnicah z bonitetno oceno A.

Ne pričakujejo bistvenih sprememb pri dolgoletnih partnerjih To so v glavnem tudi trgi, na katere je Pozavarovalnica Sava vstopala v zadnjem obdobju. Morebiten padec bonitetne ocene Save Re bi tako v omejenem obsegu lahko vplival na višino zbrane pozavarovalne premije in dobičkonosnost. Pri dolgoletnih partnerjih bistvene spremembe ob morebitnem padcu ocene ne pričakujejo, so še navedli.

Standard & Poor's je v primeru neuspeha vrha EU minuli teden zagrozil z znižanjem bonitetne ocene 15 članic območja evra, vključno s Slovenijo, in bonitetne ocene začasnega sklada za zaščito evra (EFSF). Voditelji članic EU so v petek v Bruslju nato vendarle dosegli dogovor o fiskalnem paktu za zaostritev proračunske discipline v območju evra, ki bo medvladni sporazum 17 članic območja evra in za zdaj še šestih držav brez evra. Vlagatelji so sedaj pozorni, kako se bo na izkupiček vrha EU odzval Standard & Poor's.

Ne spreglejte