Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
19.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NKBM izguba

Petek, 29. 11. 2013, 19.12

5 let

Skupina NKBM po devetih mesecih s skoraj 70 milijoni evrov izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina NKBM je v prvih devetih mesecih letos beležila 66,9 milijona evrov čiste izgube, kar je za tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

Skupina je sicer ustvarila 25,8 milijona evrov dobička iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami. Z devetmesečnimi rezultati so se danes seznanili nadzorniki banke pod vodstvom Petra Kukovice.

Kot ugotavljajo v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM), devetmesečni rezultati izkazujejo pozitivne trende in učinke ukrepov preoblikovanja skupine v učinkovitejšo finančno institucijo.

Poslovni izid bo ob koncu letošnjega leta negativen "Tudi v tretjem četrtletju smo sprejeli več poslovnih odločitev v smeri stabilizacije obrestnih in neobrestnih prihodkov ter izboljšanja stroškovne učinkovitosti. Banka je od oktobra letos učinkoviteje organizirana. Izvajajo se številni drugi ukrepi, s katerimi se trendi poslovanja postopno usmerjajo navzgor in zmanjšujejo negativni vplivi na dobičkonosnost," je poslovne rezultate pojasnil predsednik uprave NKBM Aleš Hauc.

Kot ob tem dodaja, bo poslovni izid ob koncu letošnjega leta negativen, kot je banka že napovedala. Znesek bo odvisen predvsem od višine potrebnih slabitev in rezervacij, ki bo v celoti znana ob razkritju ugotovitev neodvisnega pregleda kakovosti sredstev, predvidoma sredi decembra.

Na podlagi sedanjih izračunov in makroekonomskih napovedi v NKBM predvidevajo pozitiven poslovni rezultat banke in skupine v prihodnjem letu, če ne bo bistvenega poslabšanja gospodarskih razmer ali dodatnih zahtev v okviru bančne regulative EU.

Visoka raven slabitev Sicer pa na poslovanje skupine vpliva še vedno visoka raven slabitev, predvsem zaradi nadaljnjega povečevanja kreditnega tveganja na področju bančnega poslovanja. Neto rezervacije in slabitve so v prvih devetih mesecih znašale 95,7 milijona evrov.

Tudi v zadnjem četrtletju se je skrčila bilančna vsote skupine, kar je skladno z usmeritvami programa prestrukturiranja, ki je še v presoji pri Evropski komisiji. Glede na konec leta 2012 se je bilančna vsota skupine zmanjšala za 5,7 odstotka in je konec septembra znašala pet milijard evrov.

Kapitalska ustreznost skupine na celotni kapital je bila ob koncu septembra 8,39-odstotna, banka pa izvaja vse potrebne ukrepe, ki bodo zagotovili kapitalsko ustreznost tudi po seznanitvi z rezultati neodvisnih pregledov.

Pripravljen je tudi koncept novega strateškega programa NKBM za obdobje do leta 2018. Koncept je že obravnaval nadzorni svet, banka pa ga bo zaključila ob končni uskladitvi programa prestrukturiranja. Program temelji na viziji banke, da bo zagotavljala trdnost poslovanja v domačem okolju in regiji, pri čemer bodo prednost imeli varnost poslovanja, kakovost portfelja in upravljanje z vsemi vrstami tveganj pred rastjo obsega poslovanja.

Preoblikovanje v učinkovitejšo finančno institucijo Kot še sporočajo iz banke, bodo napori NKBM in skupine tudi v prihodnje usmerjeni v preoblikovanje v učinkovitejšo in ponovno dobičkonosno finančno institucijo.

Ob ukrepih, ki notranje spreminjajo poslovanje, bodo po mnenju vodstva in nadzornega sveta banke k izboljšanju v veliki meri prispevale tudi pričakovane sistemske rešitve, kot so prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank ter dokapitalizacija in priprava zakonodaje, ki bo omogočila hitrejše in učinkovitejše postopke izterjave.

Nadzorni svet je danes ob obravnavi drugih aktualnih tem potrdil tudi sklep uprave banke za dokapitalizacijo Poštne banke Slovenije, za kar mora NKBM pridobiti še dovoljenje Evropske komisije.

Ne spreglejte