Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
18.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Koper ministrstvo za infrastrukturo dobiček

Petek, 22. 2. 2013, 18.26

7 let, 2 meseca

Skupina Luka Koper v letu 2012 z 10,4 milijona evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupina Luka Koper je poslovno leto 2012 zaključila z 10,4 milijona evrov dobička, kar je 10 milijonov evrov več kot v 2011 in 3,2 milijona evrov manj od načrtovanega.

Z nerevidiranim poročilom o poslovanju se je seznanil nadzorni svet. "Zdi se mi, da so to dostojne številke," je poslovne rezultate komentiral predsednik uprave Bojan Brank.

Lani slabih 150 milijonov evrov prihodkov Skupina je lani ustvarila 144,4 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je odstotek več kot leta 2011 in štiri odstotke manj od načrtovanega. Skupni ladijski pretovor je dosegel 17,9 milijona ton, kar predstavlja petodstotno povečanje v primerjavi z minulim letom.

Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je v obravnavanem obdobju znašal 47,2 milijona evrov in je bil v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pet odstotkov manjši. Dobiček iz poslovanja skupine je znašal 19,2 milijona evrov oziroma 14 odstotkov manj kot v letu 2011.

Pomembno so se znižali finančni odhodki V primerjavi z letom prej so se pomembno znižali finančni odhodki, predvsem zaradi nižjih slabitev finančnih naložb ter nižjih stroškov obresti. Finančne obveznosti skupine so se v obdobju enega leta znižale za 22,3 milijona evrov in so na zadnji dan leta 2012 znašale 183,4 milijona evrov.

Skupina Luka Koper je tako finančno sanirana in razpolaga s finančno močjo za nadaljnji razvoj pristanišča, so v sporočilu za javnost zapisali v Luki Koper.

Nadzorni svet: rezultati so skladni s pričakovanji Brank je po seji nadzornega sveta poudaril, da se stvari sicer vedno da narediti bolje, da pa je prepričan, da je "na nekaterih področjih Luka Koper preprosto vrhunska". "Verjamem, da bomo v naslednjem letu rezultate izboljšali," je še dejal Brank, ki je prepričan, da bo Luka Koper realizirala cilje, zastavljene za leto 2013.

Predsednik nadzornega sveta Janez Požar je rezultate ocenil kot skladne s pričakovanji. "Rezultati niso tako slabi, pravzaprav skoraj dosegamo rezultate iz leta 2008. Na dobičku je še nekaj razlike, pretovor in kazalci pa gredo navzgor," je dejal.

Še vedno so rezerve Glede krčenja stroškov je Brank poudaril, da je to smiselno tam, kjer pomeni dodajanje vrednosti. "Verjamem v potencial, ki ga lahko demonstrirajo ljudje, zato ne bom nikoli rekel, da so limiti že doseženi. Stvari so vedno lahko boljše, tako v prodaji, poslovnih procesih, medsebojnih odnosih, rezerve so pravzaprav povsod," je poudaril.

Glede vprašanja investicij je Brank dejal, da je ta uprava morda malce bolj konzervativna, da pa imajo pred očmi ekonomsko učinkovitost.

Ministrstvo: Rezultati ne odražajo strateške lege podjetja O oceni ministrstva za infrastrukturo, ki je nedavno zapisalo, da Luka Koper ne beleži njeni strateški legi primernih rezultatov, je Brank dejal, da ne želi prilivati olja na ogenj. Z ministrstvom imajo, kar zadeva reševanje vprašanja poglabljanja, v zadnjem času produktiven dialog, je poudaril.

Z Ministrstva za infrastrukturo so sicer pred dnevi sporočili, da so poslovni rezultati Luke Koper na ravni manjšega ali srednje velikega zasebnega podjetja z nekaj zaposlenimi in ne odražajo strateške lege, ki jo Luka Koper ima, pravijo. Potem ko je ministrstvo na povabilo k sodelovanju v radijski oddaji pred nekaj dnevi enak odgovor posredovalo novinarki Radia Koper, je po pisanju časopisa Dela sprožilo val ogorčenja v koprski javnosti.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so dodatno pojasnili, da Luka Koper ne beleži njeni strateški legi primernih rezultatov. Nikoli pa niso trdili, da Luka Koper ni strateško pomembna.

Upravljanje z Luko Koper je slabo Na ministrstvu ugotavljajo, da je upravljanje z Luko Koper slabo, ne izvajajo se niti najbolj nujne investicije, grozi ji izguba številnih strateških partnerjev.

Na dan 31. december 2012 je imela država v Luki Koper 51-odstoten lastniški delež, k temu pa je treba prišteti še dobrih 16 odstotkov, ki so v lasti Soda in Kada in torej posredno v državni lasti, izhaja iz podatkov, objavljenih na spletni strani Luke Koper.

O prodaji niso rekli še nobene Glede upravljanja Luke Koper na ministrstvu sicer poudarjajo, da v skladu z veljavno zakonodajo nimajo upravljavskih upravičenj glede podjetij v posredni ali neposredni državni lasti. Do uveljavitve določb zakona o Slovenskem državnem holdingu je bilo upravljanje naložb v domeni Agencije RS za upravljanje kapitalskih naložb RS, po njegovih uveljavitvi pa bo v pristojnosti holdinga. Ob tem dodajajo, da glede prodaje Luke Koper ni bila sprejeta še nobena odločitev.

V zadnjih tednih je veliko razburjenja v lokalnem okolju povzročila odločitev vlade, da v okviru klasifikacije naložb, na podlagi katere se bo naložbe države preneslo na Slovenski državni holding, Luko Koper uvrsti med pomembne državne naložbe, kjer bo država obdržala 25 odstotkov plus eno delnico. V svetu delavcev Luke so že odločno zavrnili možnost prodaje večinskega deleža države.

Skupščina Luke Koper bo v začetku aprila Skupščina Luke Koper je sklicana za 5. aprila, in sicer z dnevnim redom, ki ga je že decembra zahtevala AUKN, je še potrdil Brank. Poziv bo predvidoma objavljen 1. marca.

Glede poslovanja v januarju je Brank povedal, da so imeli za sabo dober mesec.

Ne spreglejte