SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skupina Gorenje lani prihodke povečala za skoraj tri odstotke

1

termometer

Skupina Gorenje je lani ustvarila 1,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za 2,9 odstotka več kot leto prej.

Čisti dobiček v višini 9,1 milijona evrov je v skladu z zadnjo oceno za leto 2011, vendar je za 54,5 odstotka nižji kot leta 2010 in prav tako nižji od načrtovanega, so sporočili iz Gorenja. Nižji lanski dobiček je posledica surovinskih šokov, oslabljenega povpraševanja na trgih, sprememb v geografski in produktni strukturi prodaje in negativnega poslovanja Aska ter Gorenje Notranje opreme, so sporočili iz Gorenja.

Poslabšanje na področju Jugovzhodne in Vzhodne Evrope ter Bližnjega Vzhoda Obseg in struktura prodaje skupine Gorenje sta se poslabšali predvsem na področju Jugovzhodne in Vzhodne Evrope ter Bližnjega Vzhoda. Dobičkonosnost skupine je bila pod pritiskom tudi zaradi negativnega poslovanje skandinavske skupine Asko, katere negativni poslovni izid bo nevtraliziran že letos, ter podjetja Gorenje Notranja oprema, ki je letos pričelo z načrtovanim poslovnim prestrukturiranjem.

Z nižjo zadolženostjo od načrtovane Dobiček iz poslovanja (Ebit) v višini 36,5 milijona evrov je bil za 35,3 odstotka nižji od leta 2010, primerljivo pa je na ravni tistega iz 2010. Zaradi boljše primerljivosti letnih in četrtletnih informacij o poslovanju je namreč potrebno izločiti učinke prevzema Aska in odprodaje deleža v Istrabenz Gorenje. Upoštevajoč izločitve teh učinkov je znašal Ebit 41,1 milijona evrov, kar je praktično na ravni doseženega v letu 2010, ko je znašal 41,9 milijona evrov. Skupina Gorenje je lani dosegla tri ključne cilje na področju financiranja: ustvarila in celo presegla je pozitiven prosti denarni tok, zmanjšala je zadolženost na raven še nižjo od načrtovane ter tudi pri prestrukturiranju ročnosti finančnih obveznosti dosegla boljše rezultate od načrtovanih.

Prosti denarni tok v višini 35,8 milijona evrov je za 6,7 milijona evrov oz. 23 odstotkov višji od načrtovanega in za 18 milijonov evrov višji od doseženega v letu 2010. Njegovo izboljšanje je skupina dosegla z optimizacijo obratnega kapitala, predvsem na področju terjatev in zalog, in s selektivnim investiranjem, usmerjenim predvsem v nove izdelke, kot so pečica z inovativnim drsnim upravljanjem HomeCHEF ter pralni in sušilni stroji iz nove generacije. Na višji prosti denarni tok je pomembno vplivala še odprodaja deleža v družbi Istrabenz Gorenje.

Delež dolgoročnih posojil se je izboljšal na 62,5 odstotka Leto 2011 je skupina Gorenje zaključila s 4,7-odstotno nižjo zadolženostjo kot leta 2010, kar je za skoraj devet odstotkov bolje od načrtovane ravni. Znižanje zadolženosti je dosegla s pospešenim izvajanjem paketa aktivnosti za dezinvestiranje poslovno nepotrebnega premoženja, ki ga je potrdil tudi nadzorni svet. Med drugim je odprodala lastniški delež v podjetju Istrabenz Gorenje. Delež dolgoročnih posojil se je v primerjavi z letom 2010 izboljšal s 53,9 odstotka na 62,5 odstotka. Glede na še vedno otežen dostop do finančnih virov, je to pomemben dosežek Gorenja z vidika finančne konsolidacije poslovanja, ocenjujejo v Gorenju.

Bobinac pričakuje, da proizvajalci gospodinjskih aparatov še ne bodo laže zadihali Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je dejal, da so se, potem ko se proizvajalci gospodinjskih aparatov vse od začetka svetovne gospodarske in finančne krize leta 2008 soočajo z izredno zahtevnimi okoliščinami poslovanja, te lani še bolj zaostrile. "V skupini Gorenje smo zadovoljni, da smo dosegli in presegli načrte glede pozitivnega prostega denarnega toka, znižanja zadolženosti in prestrukturiranja ročnosti posojil v prid dolgoročnih. S tem smo okrepili naš finančni položaj v času, ko se neugodne razmere na finančnih trgih tudi zaradi negotovega razpleta dolžniške krize v EU, stopnjujejo", pravi Bobinac.

Pričakuje, da letos proizvajalci gospodinjskih aparatov še ne bodo laže zadihali. "Ustvarjanje prostega denarnega toka, zniževanje zadolženosti in prestrukturiranje ročnosti finančnih obveznosti ob nadaljevanju stroškovne optimizacije, prestrukturiranja proizvodnih lokacij ter izboljšanja obsega in strukture prodaje in s tem dobičkonosnosti poslovanja ostajajo naši glavni cilji, ki smo jih zapisali v poslovnem načrtu. Eden izmed pomembnih vzvodov za njihovo doseganje pa je tudi uspešna izvedba lani pričete reorganizacije skupine in prenove korporacijskega upravljanja," je še dejal Bobinac.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin