SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sklad življenjskega cikla ali sklad z zajamčenim donosom?

2

termometer

Do lanskega decembra je na slovenskem trgu obstajala ena vrsta pokojninskega sklada za vse člane. To je bil pokojninski sklad z zajamčeno donosnostjo, ki ga je ponujalo in ga še ponuja več ponudnikov.

Decembra 2014 pa je Modra zavarovalnica kot prva dobila dovoljenje za upravljanje sklada življenjskega cikla, ki predstavlja novost na slovenskem trgu.

Z uvedbo skladov življenjskega cikla smo dobili sklad, ki se prilagaja posamezniku in hkrati omogoča doseganje potencialno višjih donosov v relativno dolgem časovnem obdobju. Ko se posameznik odloči za varčevanje v skladu s svojim življenjskim ciklom, ga upravljavec pokojninskega sklada razporedi v podsklad glede na njegovo starost. Nato ga vodi od bolj tvegane (in donosnejše) naložbene politike k varnejši (a tudi manj donosni).

Lahko bi rekli, da se z odločitvijo za varčevanje v skladu življenjskega cikla odločimo za investiranje za pokojnino s pomočjo t. i. avtopilota.

Hitra primerjava: varčevanje v skladu življenjskega cikla ali varčevanje v skladu z zajamčeno donosnostjo

Sklad življenjskega cikla je sestavljen iz treh podskladov, o čemer smo pisali že prejšnji teden. Podsklad z najbolj konservativno naložbeno politiko je namenjen starejšim varčevalcem in ima enako naložbeno politiko kot obstoječi pokojninski skladi z zajamčenim donosom.

Če bi torej celotno varčevalno obdobje varčevali v (pod)skladu z zajamčeno donosnostjo, bi lahko pričakovali nominalno letno donosnost okrog 3,4 odstotka. Po novem pa se lahko odločite za varčevanje v skladu s svojim življenjskim ciklom in celotno obdobje varčujete v skladu s politiko življenjskega cikla. V tem primeru lahko pričakujete nominalno letno donosnost okrog 6,1 odstotka.

Primer: Kaj lahko pričakuje varčevalec v enem ali drugem skladu, ki 40 let varčuje po 50 evrov mesečno, kar znese 24 tisoč evrov vplačil (nominalno), in pri 65 letih začne prejemati dodatno pokojnino (mesečno dosmrtna rento)?

* Omejitev odgovornosti.

Naslednjič: Varčevanje v skladu življenjskega cikla – primerjava z varčevanjem v skladu z zajamčenim donosom (nadaljevanje)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin