Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 12. 2010,
10.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 18. 12. 2010, 10.08

7 let, 2 meseca

Sklad za poplačilo Madoffovih vlagateljev bogatejši za 7,2 milijarde dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sklad za poplačilo žrtev piramidne sheme obsojenega prevaranta Bernarda Madoffa bo kmalu bogatejši za 7,2 milijarde dolarjev.

Sklad za poplačilo žrtev piramidne sheme obsojenega prevaranta Bernarda Madoffa bo kmalu bogatejši za 7,2 milijarde dolarjev, saj so zvezne oblasti dosegle dogovor o vrnitvi dobička pokojnega Madoffovega vlagatelja s Floride Jeffreyja Picowerja.

Izrazila globoko obžalovanje in vrnila 7 milijard dolarjev Madoffova piramidna shema je propadla na višku finančne krize, dotlej pa je za stare vlagatelje dobro delovala. Med temi je bil Picower, bogati dobrodelnež s Floride, ki je v svojem življenju razdal na stotine milijonov dolarjev. Picower je v letih poslovanja z Madoffom dvignil z računa več kot sedem milijard dolarjev, njegova vdova Barbara pa se je odločila, da ta denar vrne.

Zagotovila je, da njen mož, ki je lani umrl med plavanjem v bazenu svoje graščine na Floridi, ni vedel za prevare. Dejala je, da bodo vrnili vsak cent, ki so ga dobili od Madoffa, izrazila globoko obžalovanje in upanje, da bo ta denar pomagal olajšati trpljenje prevaranih vlagateljev. Za nekatere bo sicer prepozno, saj so po izgubi življenjskih prihrankov naredili samomore.

Tožilci so bili nad odločitvijo vdove navdušeni Zvezni tožilci so bili nad odločitvijo vdove navdušeni, vendar pa je s tem pomagala tudi sebi. "Za vratom ji je dihal" skrbnik Irving Picard, ki vlaga tožbe v prizadevanju, da prevaranim povrne vsaj del denarja. Picard je pred tedni dobil obljubo o vrnitvi 625 milijonov dolarjev od poslovneža Carla Shapira, toži pa tudi banke.

Ob izbruhu škandala so se pojavila ugibanja o 60 milijardah dolarjev izgubljenega premoženja, vendar je bila številka "napihnjena". Papirnati namišljeni dobički so predstavljali 40 milijard dolarjev, Madoff pa je bil strankam dolžan skupaj 20 milijard glavnice. Vendar pa niso vsi zgubili sredstev, kar priča Picowerjev primer.

Madoff je 20 let gradil piramidno shemo in z denarjem novih plačeval visoke vsote starim vlagateljem, dokler se ni piramida v času krize sesula. Madoff je izgubil premoženje in za svoje ravnanje dobil 150 let zaporne kazni.

Ne spreglejte