Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
5. 3. 2014,
15.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2014, 15.38

7 let, 2 meseca

Sindikati v energetiki bodo stvari vzeli v svoje roke

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Vsi so naredili vse, vendar delavci v Rudniku Trbovlje-Hrastnik nimajo plač," je o težavnem položaju delavcev v energetiki dejal njihov prvi mož Branko Sevčnikar. Stvari bodo vzeli v svoje roke.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije do 14. marca zahteva sestanek s predsednico vlade, ministrom za infrastrukturo in prostor ter direktorjem Slovenske odškodninske družbe. Vzpostaviti želijo primeren dialog ter prejeti terminske odgovore in rešitve o usodi Rudnika Trbovlje-Hrastnik, Termoelektrarne Trbovlje in združevanju elektrodistribucijskih podjetij.

"To je skrajni rok za dogovor zaposlenih v energetiki, v katero smer bo energetska ladja v državi plula," je bil jasen predsednik Sindikata delavcev energetike Branko Sevčnikar. Dovolj imajo populističnih in neargumentiranih trditev politikov o medli energetski politiki države. Za vse strateške poteze v energetiki zahtevajo konkretne izračune in šele na podlagi tega so pripravljeni na dogovore.

Stavkalo bi lahko deset tisoč delavcev Če do tega datuma s pristojnimi institucijami ne bodo našli skupnega jezika oziroma jim Bratuškova ne bo pripravljena prisluhniti, bodo prisiljeni uporabiti druge metode sindikalnih aktivnosti. "Te smo v preteklosti že pokazali in jih dobro obvladamo," je bil konkreten Sevčnikar. Vseh zaposlenih v energetskih družbah je okoli deset tisoč, pripravljeni pa so tudi na stavko.

Energetska strategija se mora po mnenju sindikatov delati na dolgi rok, domača energetska oskrba pa bo še kako pomembna pri celoviti oskrbi z električno energijo. Nafta in plin iz uvoza lahko v negotovih političnih razmerah hitro zamajeta oskrbo države.

Združevanje distribucijskih omrežij nespametno Glede nameravanega združevanja elektrodistribucijskih podjetij je Valter Vodopivec dejal, da to razumejo kot napad na delovna mesta. "Kratkoročno sistem lahko tudi tako funkcionira, dolgoročno pa se bodo začele kazati težave v zanesljivi in kakovostni oskrbi državljanov in gospodarstva z električno energijo," meni Vodopivec.

Ker po njihovih informacijah ni bila narejena nobena analiza združevanja, je po Vodopivčevih besedah izključno vodilo vladnih odločitev prodaja, privatizacija in pobiranje provizij.

Črna slika v Zasavju V Termoelektrarni Trbovlje so v nestrpnem pričakovanju odločitve lastnikov o nadaljnji usodi trboveljske elektrarne, ki je v kritičnem stanju. Že aprila se lahko zgodi, da zaposleni ne bodo prejeli plač. Po napovedih lastnika Holdinga Slovenske elektrarne prehajajo v hladno rezervo do 15. avgusta letos, kar po črnem scenariju pomeni dokončno zaprtje elektrarne, po drugem pa čakanje delavcev na delo doma. S prodajo TET-a se ne strinjajo, saj menijo, da ga slovenski energetski sistem potrebuje.

"Dogajanje v Rudniku Trbovlje-Hrastnik je preseglo vse meje razuma. Trenutno se ukvarjamo le sami s sabo," pa je bil kritičen sindikalist Anton Lisec, ki trenutno konkretnih rešitev ne vidi. V najslabšem primeru bodo v Zasavju izgubili tisoč delovnih mest, brezposelnost pa se bo povzpela na 30 odstotkov.

Ne spreglejte