Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
16.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

ZSSS Dušan Mramor Andreja Poje

Petek, 4. 3. 2016, 16.46

7 let, 2 meseca

Sindikati podpirajo Mramorjev predlog o razbremenitvi plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Finančni minister Dušan Mramor se je v okviru zbiranja predlogov za pripravo davčnih sprememb danes sestal s predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Ti so pozdravili njegov predlog za razbremenitev stroškov dela. To bi zvišalo neto plače ter okrepilo kupno moč in porabo, je dejala Andreja Poje iz ZSSS.

Mramor želi naše okolje naredili bolj konkurenčno Dušan Mramor je načrte o zmanjšanju stroškov dela, predvsem visoko strokovno izobraženih zaposlenih, predstavil prejšnji petek. Razbremenitev naj bi se gibala med 60 in 90 milijonov evrov, za toliko pa bo treba najti dodatnih proračunskih prilivov nekje drugje. Kje, bo moralo povedati gospodarstvo, zato je v preteklih dneh že opravil več pogovorov s predstavniki delodajalcev.

Danes se je sestal tudi s predstavniki sindikatov. Kot je dejal po srečanju, vidi prostor za zmanjšanje obdavčenja visoko strokovnih kadrov pri nekoliko višji obremenitvi davka od dobička in nekaterih drugih virov. S tem bi naše okolje naredili bolj konkurenčno za tiste kadre, ki so najbolj pomembni za razvoj podjetja, je dejal.

V ZSSS pozdravljajo pobudo, da bi se zvišal davek na dobiček "Delo je nadpovprečno obremenjeno, kapital pa podpovprečno, zato je skrajni čas, da pride do prestrukturiranja davkov in razbremenitve plač," je dejala Pojetova. V ZSSS si zelo želijo, da bi se razbremenil srednji razred, npr. z novim davčnim razredom v dohodninski lestvici, ki bi ga umestili med zdajšnjo 27- in 41-odstotno obdavčitev.

Podpirajo ohranitev najvišjega dohodninskega razreda s 50-odstotno obdavčitvijo, so pa proti socialni kapici, ki je prav tako ne podpira Mramor. "Pozdravljamo pobudo, da bi se zvišal davek na dobiček," je še dejala Pojetova in dodala, da je efektivna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Sloveniji z 11,3 odstotka ena najnižjih v Evropi, zato se jim zdi primerno, da se znižanje obremenitve dela nadomesti z zvišanje davka na dobiček.

Ne spreglejte